Diz çevresi tümörlerde fonksiyonel ve onkolojik sonuçlarımız
Functional and oncological results of tumors located around knee
  1. Tez No: 421975
  2. Yazar: AHMET BORA YETER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Oncology, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Knee tumors, Tumor resection prosthesis, Extremity salvage surgery, Functional, oncological and quality of life evaluation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 1997-2010 yılları arasında diz çevresi tümör nedeniyle opere edilen 45 hastadan ulaşılamayan, hastalık nedeniyle ölen ve takipten çıkan hastalar dışlanarak 22 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. 22 hasta yapılan cerrahilere göre üç gruba ayrılmıştır. Buna göre, tümör rezeksiyon protezi uygulanan 11 hasta, biyolojik fiksasyon yapılan 8 hasta ve amputasyon uygulanan 3 hasta saptanmıştır. Hastalar ortalama 47,6 ay (9-161 ay) izlenmiştir. Hastaların % 45'i kadın, % 55'i ise erkek ve ameliyat edildiklerindeki ortalama yaşları 27,6 (11-63) olarak saptandı. Patoloji dağılımı incelendiğinde % 49 osteosarkom, % 23 Ewing sarkomu, % 14 kemiğin dev hücreli tümörü, % 9 kondrosarkom ve % 5 metastatik tümör saptanmıştır. Lezyon tarafı % 64 sol, % 36 sağ olarak tespit edilmiştir. Lezyonlar % 63 femur distali, % 27 tibia proksimali, % 5'er fibula proksimali ile tibia ve fibula proksimali yerleşimli saptanmıştır. Tanı amaçlı % 72 hastaya insizyonel biyopsi, % 14 tru-cut ve eksizyonel biyopsi uygulanmıştır. Tanı esnasında % 71 hasta evre IIA, % 17 hasta evre IIB, % 6 hasta evre III ve % 6 hasta ise evre IA olarak sınıflandırılmıştır. Hastaların neoadjuvan kemoterapi alım oranı % 59, adjuvan kemoterapi alım oranı % 77 ve adjuvan radyoterapi alım oranı ise % 18 olarak saptanmıştır. Tümör rezeksiyon protezi uygulanan gruptaki hastalardan birine tam femur protezi uygulanırken diğer hastalara ise klasik tümör rezeksiyon protezi uygulanmıştır. Amputasyon yapılan grupta ise 2 hastaya kalça dezartikülasyonu ve 1 hastaya diz üstü amputasyon uygulandı. Biyolojik fiksasyon yapılan grupta ise 2 hastaya vasküler fibula otogrefti ve allogreftle biyolojik fiksasyon, 1 hastaya küretaj ve çimentolama, 1 hastaya çimentolama ve anatomik plakla osteosentez, 1 hastaya segment rezeksiyonu takiben çimento ve İMÇ ile diz artrodezi, 1 hastaya fibula proksimal rezeksiyonu, 1 hastaya küretaj, çimento, blok ve chips allogreft ve mesh ile fiksasyon, 1 hastaya da transepifizyal segment rezeksiyonunu takiben diz artrodezi ve ilizarov tipi eksternal fiksatör ile segment kaydırma ve uzatma uygulandı. Hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi onkolojik, fonksiyonel, sosyal ve hayat kalite değerlendirmesi açılarından yapılmıştır. Buna göre % 90 hasta hayatını ağrısız olarak devam ettirmektedir. % 68 hasta yürüme yardımı kullanmazken, % 14 hastanın bir kanadyen veya koltuk değneği, % 9'ar hastanın da iki koltuk değneği ve kanadyen kullandığı saptanmıştır. Hastaların çalışma durumları incelendiğinde % 45 hastanın öğrenci, % 14 hasta emekli, % 18 hasta tam zamanlı çalışan ve % 23 hasta ise işsiz olarak saptandı. Hastalardan postoperatif eğitim veya çalışma sürecini devam ettirme oranı % 87 olarak saptandı. Hastaların onkolojik sonuçları incelendiğinde hastalıksız sağkalım oranı % 53, hastalıklı sağkalım oranı % 12 ve hastalık nedeniyle ölüm oranı ise % 35 olarak saptandı. Mortalite oranı takipten çıkan ve ulaşılamayan hastalar dikkate alınınca % 27 olarak saptandı. Lokal nüks oranı %5, metastaz oranımız ise tümü akciğere olmak üzere % 14 olarak tespit edilmiştir. Fonksiyonel değerlendirme için Musculoskeletal Tumor Society tarafından tanımlanan ve revize edilen MSTS skalası ile Davis AM tarafından tanımlanan Toronto Extremity Salvage Score (TESS) skalası kullanılmıştır. Buna göre hastaların MSTS skor ortalamaları 23,7 (% 78,1), TESS skor ortalamaları ise eşit ağırlık, bireysel skorda (EA,BS) 77,6 (47,4-100), eşit ağırlık, yarı bireysel skorda (EA,YBS) 78,9 (47,9-100), eşit ağırlık, fikse başlık skorunda (EA,FBS) 68,5 (42,7-93,1), kişisel önem, bireysel skorda (KÖ,BS) 74 (43,1-99,1), grupsal önem, bireysel skorda (GÖ,BS) 79 (45,6-100), grupsal önem, fikse başlık skorunda (GÖ,FBS) ise 68,7 (40,9-97,2) olarak bulundu. MSTS skor ortalaması yüzdesel olarak hesaplandıktan sonra < % 25 kötü, % 25-49 orta, % 50-75 iyi ve > % 75 mükemmel olarak sınıflandırıldığında bütün hastalarda mükemmel ve iyi sonuç elde edildi. Hastaların ortalama fleksiyon derecesi 79,4, ekstansiyon derecesi ise 0,54 olarak tespit edilmiştir. Hastalardaki hayat kalite değerlendirmesi için Türkçe validite çalışması olan Kısa Form-36 (KF-36) kullanıldı. Buna göre hastaların ortalamaları fiziksel fonksiyon skorunda 55,9 (15-90), fiziksel rol güçlüğü skorunda 60,2 (0-100), ağrı skorunda 83 (41-100), genel sağlık skorunda 65,3 (10-92), vitalite skorunda 70,9 (35-100), sosyal fonksiyon skorunda 90,3 (50-100), emosyonel rol güçlüğü skorunda 69,6 (0-100), mental sağlık skorunda 71,4 (8-100) olarak bulundu. Cerrahi grupların onkolojik, fonksiyonel ve hayat kalitesi açısından değerlendirilmesinde gruplar arası anlamlı fark bulunamamıştır. Fonksiyon olarak amputasyon grubu diğer cerrahilere oranla daha düşük MSTS skor ortalamasına sahip olsa da bu istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır. Tümörlerin yerleşim yerlerine göre distal femoral gruptaki tümörlerde fonksiyonel ve hayat kalitesi durumlarının proksimal tibial yerleşimli tümörlere oranla daha iyi olduğu saptanmıştır. Hastaların komplikasyon durumları incelendiğinde ise % 40 hastada komplikasyon saptanmazken, % 13 hastada ekstremitede kısalık, % 9 hastada geçici peroneal paralizi, % 9 hastada protezde aseptik gevşeme ve vasküler fibulada stres kırığı, % 5 hastada protezde gevşeme ve periprostetik kırık, ekstansör mekanizmada yetmezlik ve eklem hareket kısıtlılığı ile lateral kollateral ligaman yetmezliği saptanmıştır. Hastaların onkolojik, fonksiyonel ve hayat kalitesi sonuçlarını etkileyen faktörler hastanın yaşı, erken tanı alması, hassas tümörlerde uygulanan neoadjuvan ve adjuvan kemoterapi/radyoterapi protokolleri, tümörün lokalizasyonu, tümörün yayılımı, uygulanan cerrahi ve cerrahi sınırın geniş elde edilmesi, komplikasyon varlığı ve rehabilitasyon süreci olarak sıralanabilir. Bu çalışma sonucunda diz çevresi tümörlerde, multidispliner yaklaşımla uygulanan cerrahiler sonucunda onkolojik, fonksiyonel ve hayat kalitesi açısından olumlu sonuç alınabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Between 1997-2010, 45 patients operated for bone tumors around knee at Akdeniz University Medical Faculty Department of Orthopaedics and Traumatology. Patients who were dead because of disease, can not be reached and missed in follow-up excluded from study. 22 of 45 patients included to study. These 22 patients classified into 3 groups according to surgeries. Therefore, 11 patients had tumor resection prosthesis, 8 patients had biological fixation and 3 patients had amputation. The average survey duration for patients was 47,6 months (9-161 month). 45 % of patients were women and 55 % were men. The average age at the time of surgery 27,6 years (11-63 year). 49 % patients had pathological diagnosis of osteosarcoma, 23 % had Ewing sarcoma, 14 % had ginat cell tumor, 9 % had chondrosarcoma and 5 % had metastatic tumor. 64 % of tumors were left-sided whereas 36 % right-sided. 63 % of tumors located in distal femur, 27 % in proximal tibia, 5 % in proximal fibula and 5 % in both proximal tibia and fibula. 72 % of patients had incisional biopsy, 14 % had tru-cut biopsy and excisional biopsy. 71 % of patients were stage IIA, 17 % were stage IIB, 6 % were stage III and 6 % were stage IA according to Enneking's tumor classification at time of diagnosis. 59 % of patients had neoadjuvant chemotherapy, 77 % had adjuvant chemotherapy and 18 % had adjuvant radiotherapy. In the tumor resection prosthetis group, 1 patient had whole femur tumor resection prosthesis whereas others had classic tumor resection prosthesis. In the amputation group, 2 patients had hip disarticulation and 1 patient had above knee amputation. In the biological fixation group, 2 patient had vascular fibula otograft and allograft, 1 patient had cement after curettage, 1 patient had cement and anatomical plate, 1 patient had knee atrhrodesis with cement and intramedullar nail after segment resection, 1 patient had proximal fibula resection, 1 patient cement, mesh and allograft fixation after curettage, 1 patient had knee atrhrodesis and tibial lengthening with İlizarov type external fixator after transephyseal tumor resection. Results of patients were evaluated according to social, oncologic, functional and quality of life perspectives. 90 % of patients had no pain resulted from extremity. 68 % used no walking aid and 14 % had one cane or crutch. 45 % of patients were sudent, 14 % were retired, 18 % were full-time employed. 87 % of patients contuniues their education or occupation. According to oncological results, 53 % of patients were alive without disease, 12 % were alive with disease, 35 % had died because of disease. Local recurrence rate was 5 % and metastasis rate was 14 %. All metastasis were seen in lungs. For the functional evaluation, MSTS scale, prepared end revised by Musculoskeletal Tumor Society, and TESS scale, prepared by Davis AM, were used. The average score of MSTS scale was 23,7 (78,1 %) and average score of TESS individual score equal weight was 77,6; TESS semi-individual score equal weight was 78,9; TESS fixed item score equal weight was 68,5; TESS patient score individual was 74; TESS individual score group preference was 79; TESS fixed item score group preference was 68,7. After MSTS scale was calculated, < 25 % was grouped bad, 25-49 % was gruped intermediate, 50-75 % was grouped good and > 75 % was grouped perfect. All of our patients had good or perfect results. The average flexion angle was 79,4 and extension angle was 0,54. Short Form-36 which has Turkish validity study was used for life quality evaluation. According to this average of physical functioning score was 55,9; role functioning, physical score average was 60,2; body pain score average was 83; general health score average was 65,3; vitality score average was 70,9; social functioning score average was 90,3; role functioning, emotional score average was 69,6; mental health score average was 71,4. There is no statistical significance for oncologic, functional and quality of life parameters between surgical groups. Amputation group had lower MSTS average score than endoprostheses and biological fixation goup, but this was not statistically significant. According to tumor localisation, distal femoral group had better results in functional and quality of life paremeters than proximal tibia group. 40 % of patients had no complication. 13 % had limb-length discrepency, 9 % had transient peroneal paralysis, 9 % had aseptic loosening of prosthesis and vascular fibular stres fracture, 5 % had periprosthetic fracture and aseptic loosening of prosthesis, extansor mechanism failure and restricted range of motion and lateral collateral ligament sprain. The factors that affect patient's oncologic, functional and quality of life parameters are patient's age, stage in time of diagnosis, neoadjuvant and adjuvant chemo/radiotherapy protocols, location of tumor, extension of tumor, type of surgery, obtained wide margins after surgery, presecence of complication and rehabilitation process. As aresult of this study, with multidiciplinary approached treatments and surgeries in the tumors around knee, good oncological, functional and quality of life results could be obtained.