Allogreftle beraber lokal olarak uygulanan rifamisin veya sistemik olarak uygulanan çörek otu yağının koronal açıklığı olan dental implantların osseointegrasyonu üzerine etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
An experimental investigation on the effects of locally applied rifamycin or systemically ni̇gella sati̇va oil with allograft for osseointegration in surgically created bone defects around dental implants
- Tez No: 480934
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YELER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Allogreft, Rifamisin, Çörek Otu Yağı, Histomorfometri, Dental İmplant, Allograft, Rifamycin, Nigella sativa Oil, Histomorphometrical Analysis, Dental Implant
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Dental implantların başarı oranın yüksek olması nedeniyle diş hekimliğinde kullanımı oldukça artmıştır. Ancak kemik defekti ile birlikte dental implant başarısı mevcut biyomateryaller, anabolik ajanlar ve bazı cerrahi prosedürler ile değerlendirilmiştir. Son zamanlarda yapılan temel deneysel ve bilimsel hayvan çalışmaları özellikle bazı anabolik ajanların kemik rejenerasyonuna yaptığı etkiyi araştırmışlardır. Tavşan tibiasında dental implantlar etrafında cerrahi olarak oluşturulan kemik defektleri diş çekim soketini temsil etmektedir. Yapılan çalışmalara göre; rifamisin ve çörek otu yağının kemik iyileşmesi üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmekte, fakat dental implantın çevresine, insan kaynaklı greftle beraber uygulandıklarında osseointegrasyona ve implant çevresinde yeni oluşan kemiğe etkileri konusunda yeterli değerlendirme mevcut değildir. Bu deneysel tavşan çalışmasının amacı; dental implant çevresine allogreftle beraber lokal uygulanan rifamisin veya oral yolla alınan çörek otu yağının kemik implant kontağına ve yeni oluşan kemik miktarına etkilerinin histolojik olarak değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 24 adet erkek, beyaz Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Deney hayvanları; kontrol grubu, birinci ve ikinci deney grubu olmak üzere ve her birinde 8 adet tavşan olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Tavşanların tibialarına 9 mm çapında ve 4 mm derinliğinde trepan frez ile defekt oluşturuldu. Dental implant materyali olarak 3.0 mm çapında ve 10 mm uzunluğunda implantlar seçilerek, açılan defektin tam ortasına yerleştirildi. Kontrol grubu: Dental implantların koronal açıklığına sadece greft uygulandı (n=8), grup 1: Dental implantın koronal açıklığına greft ve rifamisin uygulandı (n=8), grup 2: Dental implantın koronal açıklığına greft ve orogastrik yol ile çörek otu yağı uygulandı (n=8). Tüm hayvanlar 28. günde sakrifiye edildi. İmplantlar çevrelerindeki defektlerle birlikte tavşan tibialarından blok halinde çıkarıldı. Histomorfometrik analiz için kesitler hazırlandı ve veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Sonuç olarak yapılan histolojik değerlendirmede lokal olarak rifamisin ve orogastrik yol ile uygulanan çörek otu yağının kemik iyileşmesi üzerine olumlu etkileri olduğu ve dental implant çevresine greftle beraber uygulanmaları halinde kemik oluşumunu arttırdığı görüldü. Ayrıca rifamisinin kemik iyileşmesi üzerine olan olumlu etkisi çörek otu yağından anlamlı derecede fazla bulundu.
Özet (Çeviri)
The use of dental implants has become a common prosedure in dentistry because of the high success rate. However; the success of dental implants with bone defects evaluated biomaterials, anabolic agents and different surgical procedures. Lately, basic experimental and science animal studies have exclusively evaluated the bone regeneration effect of some anabolic agents. Surgically created bone defects around dental implants symbolize tooth extraction sockets at rabbits tibias. The bone regeneration effect of rifamycin and Nigella sativa oil with bone grafts in surgically created bone defects around dental implants has not been appraised yet. The purpose of this experimental rabbit study is to evaluate the effect of locally applied rifamycin and orally recieved Nigella sativa oil on new bone formation and bone implant contact with allografts combined on the bone defect around the implant and performing histomorfometric analysis. Total of 24 New Zeland white male rabbits were used. Studies were consisted of three groups: control group, first and second groups and each group contains 8 rabbits. Totally 9 mm defect were created rabbits tibia bone around the implants by trephine bur.The size of the defects was 9 mm in diameter and 4 mm in depth. Twenty four dental implants (3.0 mm width, 10 mm lenght) were placed at the middle of the surgically created defects. Control group: Only allograft placed around coronally defect of implants (n=8), group 1: Allografts with rifamycin placed coronally defect of implants(n=8), group 2: Allografts placed coronally defect of implants with orogastrically recieved Nigella sativa oil; (n=8). On the 28st day animals were sacrificed for histological evaluation. The implants with surrounding bone defects were extracted from rabbit tibias as bloc. Afterwards, sections were prepared for histomorphometric analysis. The data were analyzed statistically. As a result; locally applied rifamycin and orally recieved Nigella sativa oil could use allografts on the defect around the implant, because they have positive effects on the bone healing. Also positive effects of rifamycin on new bone formation was found significantly higher than Nigella sativa oil.