Futbolda U 17 yaş alt yapı futbolcularının bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin karşılaştırılması
The comparison of professional and amateur footballers' (U-17) some physical and physiological parameters
  1. Tez No: 388508
  2. Yazar: MUHARREM KARANFLCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, U-17 kategorisi, amatör, profesyonel, antropometri, spor performansı, mevkii, Football, U-17 category, amateur, Professional, anthropometry, sports performance and position
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, U-17 yaş kategorisinde, 25 profesyonel ve 23 amatör alt yapı futbolcusunun bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya futbolcular gönüllü olarak katılmışlardır. Fiziksel ölçümleri için boy, kilo, spor yaşlarının yanında; antropometrik ölçümler için, çap, çevre, vücut yağ oranları, yağsız vücut kitle endeksi, yağ ağırlıkları, deri kıvrım kalınlıkları gibi ölçümler yapılmıştır. Futbolcuların somototipleri karşılaştırılmıştır. Performans ölçümleri için 30 metre sürat, 20 metre mekik koşusu, dikey sıçrama ve durarak uzun atlama testleri yapılmıştır. Elde edilen veriler amatör ve profesyonel U-17 alt yapı futbolcuların karşılaştırılmasında kullanılmıştır. Ayrıca futbolcuların mevkilerine göre farklılıklarına da bakılmıştır. İstatiksel değerlendirmeler için SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Amatör ve profesyonel alt yapı futbolcularında boy, kilo ve somotiplerinde istatistiksel olarak bir fark olmadığı görülmüştür. Buna karşın profesyonel alt yapı futbolcularının vücut yağ oranları ve yağ ağırlıkları amatörlere göre daha düşüktür. Performans testleri açısından incelendiğinde sürat ve dikey sıçrama testlerinde profesyonel futbolcuların, amatör futbolculara göre pozitif yönde istatistiksel açıdan 0,05 anlamlılık düzeyinde bir fark olduğu gözlemlenmiştir. 20 metre mekik koşusu ve durarak uzun atlama testlerinde ise bir fark yoktur. Ayrıca futbolcuların mevkilerine göre performans analizleri de yapılmıştır. Futbolcuların pozisyonlarını dikkate alarak 20 metre mekik koşularına göre istatistiksel olarak incelediğimizde, kaleciler ile diğer mevkiler arasında 0,05 anlamlılık düzeyinde anlamlı bir fark vardır. Defans bölgesi futbolcuları ile orta saha oyunları arasında 0,05 anlamlılık düzeyinde bir farkın olduğu görülmektedir. Bunun yanında defans oyuncularının, forvet oyunları ile denk oldukları söylenilebilir. Orta saha ve forvet oyuncuları karşılaştırıldığında, istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktur. Aynı zamanda forvet oyuncuları ile defans ve orta saha oyuncuları arasında anlamlı bir farkın olmadığı ölçülmüştür. 30 metre sürat koşu testinde kaleciler ile diğer mevkiler arasında anlamlı bir fark görülürken, orta saha, defans ve forvet oyuncuları arasında fark yoktur. Yine durarak uzun atlama ve dikey sıçrama testlerinde bir fark gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Karanfilci, M. The comparison of professional and amateur footballers' (U-17) some physical and physiological parameters. Dumlupınar University, Institute of Health Sciences, Department of Physical Education and Sports, Master Thesis, Kütahya, 2014.This study has been performed in order to compare some physical and physiological parameters of 25 professional and 23 amateur basic footballers under 17. The footballers have participated in this study voluntarily. Besides height, weight and sports age values for their physical measurement, measurements like diameter, circle, and fat proportion of the body, fatless mass index of body, fat weight, and thickness of the skin fold have been realized for anthropometric measurements. Somatotypes of the footballers have been compared. For performance measurements the tests of 30 meters sprint, 20 meters shuttle run, vertical jump and long jump have been done. The data obtained have been used both in the comparison of basic professional and amateur footballers under 17. In addition, differences according to the footballers' positions are analyzed. For statistical evaluation SPSS 20.0 software program has been used. It has been understood that there is no difference statistically in respect of height, weight and somatotypes of the basic professional and amateur footballers. On the other hand, the body fat ratio and the fat weight of the professional basic footballers are lower than the amateurs'. In respect of performance tests, a difference of 0.05 significance level statistically in positive direction at the sprint and vertical jump tests is observed in professional footballers when compared to amateurs. But there is no difference in the tests of 20 meters shuttle run and long jump. In addition, performance of footballers according to their positions is analyzed. When we observed the positions of footballers statistically in respect of 20 meters shuttle run, there is a significance difference of 0.05 the goal keepers between the others. It is observed that there is difference of 0.05 between the defense area footballers and midfielders. Besides, it can be said that defense footballers and forward footballers are equal. When we compared midfielders and forward footballers there is no a significance difference between them. In addition, there is no a significance difference between forward footballers and defense footballers and midfielders. While, there is a difference between the goalkeepers and the others in 30 meters sprint test, there is no difference between midfielders, defense footballers and forward footballers. Finally, there is no difference in vertical jump and long jump.