Açık açılı glokomda koroid kalınlığının spektral tarayıcı lazer tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of choroidal thickness with spectral scanning laser tomography in open angle glaucoma
  1. Tez No: 388528
  2. Yazar: VEYSİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer Açık Açılı Glokom, Gelişmiş Derinlik Görüntüleme, Maküler Koroidal Kalınlık, Peripapiller Koroidal Kalınlık, primary open angle glaucoma, enhanced depht imaging, macular choroidal thickness, peripapillary choroidal thickness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Hafif, orta ve ileri evre primer açık açılı glokomlu olgular ile normal olgularda maküler ve peripapiller bölgedeki koroid kalınlığının karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Primer açık açılı glokom tanısıyla takip edilen ardışık 50 hastanın 90 gözü ve kontrol grubu olarak 19 hastanın 30 gözü dahil edildi. Tüm olguların rutin oftalmolojik muayeneleri yapıldı. PAAG olgularına tam eşik 30–2 görme alanı testi yapıldı. PAAG' li olgular HAP (Hodapp, Anderson, Parrish) kriterlerine göre GA parametreleri göz önünde bulundurularak gruplara ayrıldı. Grup I; Hafif GA kaybı olan olgular, Grup II; Orta düzeyde GA kaybı olan olgular, Grup III; Ağır GA kaybı olan olgular olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Tüm olgulara EDI-OKT yöntemi ile maküler bölgede ilki subfoveal ve 500 mikron aralıklarla nazalde ve temporalde üçer nokta olmak üzere belirlenmiş 7 noktada koroidal kalınlık ölçümleri yapıldı. Yine EDI-OKT yöntemi ile peripapiller alanda OD etrafında 3,4 mm çaplı 360 derece dairesel tarama yapılıp 45⁰ lik eşit açılarla belirlenmiş 8 noktadan koroidal kalınlık ve RSLT kalınlık ölçümleri yapıldı. İstatistiksel analiz ile PAAG' li 3 grup ve kontrol grubu arasında ortalama koroid kalınlıkları ve RSLT kalınlıkları karşılaştırıldı. Koroidal kalınlığın yaş, RSLT kalınlığı ve GA' daki MD değeri ile korelasyonuna bakıldı. Bulgular: Yaş ve refraksiyon kusuru açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Maküler bölgeden yapılan koroid ölçümleri arasında kontrol grubu ile PAAG' lu üç grup arasında ve PAAG' li grupların kendi aralarında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Peripapiller alandan yapılan koroid kalınlığı ölçümlerinde ise nazal bölgeden yapılan ölçüm haricinde diğer lokalizasyonlarda grup 3 ile kontrol grubu ve grup 1 arasında istatiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. Ortalama peripapiller koroid kalınlığı, Grup 3' te kontrol grubu ve Grup 1' e göre anlamlı derecede ince bulundu. Global RNFL kalınlığı 4 grup arasında istatiksel olarak anlamlı farklı saptandı. Gruplar arasında global RNFL kalınlıkları yüksekten düşüğe doğru sırasıyla kontrol grubu, grup 1, grup 2, grup 3 şeklindeydi. Kontrol grubunda yaşın maküler ve peripapiller koroid kalınlıkları ile negatif korele olduğu görüldü. Sonuç: Maküler bölgeden yapılmış koroidal kalınlık ölçümlerinde gruplar arasında anlamlı fark görülmezken, peripapiller koroidal kalınlığın ileri glokomlu gözlerde sağlıklı ve hafif glokomlu gözlere göre istatiksel olarak anlamlı derecede ince olduğu görüldü. Koroid kalınlığı, glokom hastalarında takip parametresi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
objective: Comparison of macular and peripapillary choroidal thickness in mild, moderate and severe stages of primary open-angle glaucoma (POAG) and normal cases. Materials and methods: 90 eyes of 50 consecutive patients with primary open-angle glaucoma (POAG) diagnosis and as a control group, 30 eyes of 19 patients were included in the study. Routine ophthalmologic examination was made for all cases. 30–2 full-threshold visual field examination was performed to all POAG cases. According to the criteria of the HAP (Hodapp, Anderson, Parrish), considering VF parameters, POAG cases were included in the groups. These groups were divided into three sub-groups: Group I; cases with mild VF loss, Group II; cases with moderate VF loss, Group III; cases with severe VF loss. In all cases, in the macular EDI-OCT was applied, first on subfoveal and 500 micron intervals on nasal and temporal determined to be three points on a 7-point, choroidal thickness measurements were made. Again, by the method of EDI-OCT in the peripapillary area around the OD, making circular scan as 360 degrees and 3.4 mm diameter and from eight points which identified with 45⁰ equal angles, choroidal thickness and RNFL thickness measurements were made. With the statistical analysis, average choroidal thickness and RNFL thickness were compared between 3 groups which have POAG and the control group. Correlation between choroidal thickness and age, RNFL thickness, VF MD were evaluated. Results: In terms of age and refraction errors, there was no significant difference between groups. Between choroidal measurements which made from the macular area, between control group and three groups which have POAG and among the groups of POAG, there was no statistically significant difference. For other measurements which made in the peripapillary area, in the other choroidal thickness localizations, except for the measurement which made from the nasal region, statistically significant difference was detected between grup 3 to control grup and grup 1. Average peripapillary choroidal thickness was found significantly thin in grup 3 compared to control grup and grup 1. Global RNFL thickness between the 4 groups was found significantly different. Between the groups, high to low global RNFL thickness were like that respectively, control group, group 1, group 2, and group 3. In the control group, age was found to be negatively correlated with macular and peripapillary choroidal thickness. Conclusions: For choroidal thickness measurements which made from macular region, while there is no significant difference between the groups, peripapillary choroidal thickness was found to be statistically significant thin in the eyes with advanced glaucoma compared to healthy and mild glaucoma eyes. Choroidal thickness can be used as monitoring parameters in glaucoma patients.