Endokannabinoidlerin uterus düz kas yanıtları üzerine peroksizom-proliferatörlerince aktive olan reseptörler aracılı etkisi
The effect of endocannabinoids on the uterine smooth muscle responses by peroxisome proliferator activated receptor
  1. Tez No: 388558
  2. Yazar: GÜLHAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL AKTUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterus, endokannabinoid, anandamid, PPAR, in vitro, Uterus, endocannabinoid, anandamide, PPAR, in vitro
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Endokannabinoidler pek çok dokuda fonksiyonların düzenlenmesine katkısı olduğu gösterilmiş endojen mediyatörlerdir. Endokannabinoidler etkilerini kannabinoid reseptörü tip 1 (CB1), kannabinoid reseptörü tip 2 (CB2), geçici reseptör potansiyeli olan vanilloid tip 1 kanal (TRPV1) reseptörleri, peroksizom proliferatörlerince aktive olan reseptör (PPAR)'ler ve vasküler G-proteinleri ile eşleşmiş reseptörler aracılığıyla gösterirler. Uterus düz kas fonksiyonlarında bir endokannabinoid olan anandamid (AEA)'in PPAR'lar aracılı etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla PPAR agonist (GW0742) ve antagonistleri (GW6471 ve GSK0660) uygulanmış sıçanların izole uterus düz kas preparatlarında AEA yanında Oksitosin (OT) ve Prostaglandin F2α (PGF2α) gibi agonistlerin etkileri incelenmiştir. Elde edilen yanıtlar Kruskal Wallis varyans analizi ve post-hoc Dunn testi ile değerlendirilmiştir. PPAR ß/δ antagonist grubunda AEA (10-10-10-5 M) ile maksimum gerimler ve amplitüdlerin artmış, PPAR ß/δ agonist grubunda ise maksimum gerimler ve amplitüdlerin azalmış olduğu görülmüştür. OT'nin düşük konsantrasyonlarında PPAR-α antagonist grubunda minimum gerimler ve EAA azalmış iken, yüksek konsantrasyonlarında minimum gerim, maksimum gerim, amplitud, frekans ve EAA artmış olarak gözlenmiştir. PPAR ß/δ antagonist deney grubunda PGF2α'nın düşük konsantrasyonlarında minimum ve maksimum gerimler, EAA ve amplitud artmış, PPAR-α antagonist grubunda ise zıt yönde etkiler görülmüştür. Elde edilen veriler uterus düz kas fonksiyonları üzerinde PPAR'ların farklı etkileri olabileceğini düşündürmüştür. Bu etkilerin mekanizmaları ile birlikte aydınlatılabilmesi için daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Endocannabinoids are endogenous mediators which contribute to the regulation of the functions of most tissues. They activate cannabinoid CB1 and CB2 receptors, transient receptor potential vanilloid type-1 (TRPV1), peroxisome proliferator-activated receptors and vascular G-protein-coupled receptor. To determine the role of PPAR's on uterine smooth muscle function we examined the effects of PPAR agonists (GW0742) and antagonists (GW6471 and GSK0660) on anandamide (AEA), oxytocine (OT) and Prostaglandin F2α (PGF2α) induced responses. Data were evaluated by Kruskal-Wallis analysis of variance and post hoc Dunn's test. PPAR-ß/δ antagonist increased the AEA (10-10-10-5 M) induced maximum tensions and amplitude responses, while PPAR-ß/δ agonist decreased them. At lower concentrations of OT, PPAR-α antagonist decreased AUC and minimums while at higher concentrations amplitude, frequency, and AUC were all increased. PPAR-α antagonist increased minimum and maximum tensions as well as amplitude and AUC at lower concentrations of PGF2α. On the contrary PPAR-α antagonist decreased PGF2α induced uterine contractile responses. The data obtained on uterine smooth muscle may suggest different effects of PPARs. Further studies are needed to be carried out in order to clarify this, together with the mechanism of action.