İzole tavşan mide fundusunda kolinerjik aşırım üzerine kannabinoidlerin etkilerinin araştırılmas
Investigation of cannabinoids effects on the cholinergic neurotransmission in isolated rabbit gastric fundus
  1. Tez No: 288701
  2. Yazar: NURAY IMIL DUYURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Endokannabinoidler, tavşan mide fundusu, elektriksel alan uyarısı, Endocannabinoids, rabbit gastric fundus, electrical field stimulation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kannabinoidlerin gastrointestinal kanalın farklı bölgelerinde kolinerjik aşırım üzerine etkisiyle düz kas kontraktilitesini azalttığı bilinmektedir. Bu çalışmada tavşan izole mide fundus düz kasında Elektriksel Alan Uyarısı (EAU) aracılı kolinerjik transmisyon üzerinde kannabinoidlerin etkileri ve olası etkilerinin hangi kannabinoid reseptörü üzerinden olabileceğinin araştırılması amaçlanmıştır. Deneylerde 2,5-3 kg ağırlığında 30 adet albino tavşandan elde edilen mide fundus şeritleri Krebs solüsyonu içeren organ banyosuna izometrik kasılmaları kayıt etmek için izometrik kuvvet transdüserine bağlı olacak şekilde yerleştirilmiştir. EAU aracılı kasılma yanıtları üzerinde guanetidin ve indometasin'in etkisi olmadı. Atropin EAU aracılı kasılma yanıtlarını tamamen ortadan kaldırırken, neostigmin bu yanıtları arttırdı, ?-gonotoksin GVIA ise anlamlı oranda azalttı. Bu sonuçlar mide fundusunda elde edilen EAU aracılı kasılma yanıtlarının sinirsel uyarıya bağlı olduğunu ve kolinerjik sinirler kaynaklı olduğunu göstermektedir. Guanetidin ve indometasin varlığında EAU aracılı kolinerjik kasılma yanıtlarını anandamid, WIN 55,212-2, ACEA ve JWH015 konsantrasyon bağımlı olarak azalttı. Anandamidin inhibitör etkisi, CB1 reseptör antagonisti AM 251, CB2 reseptör antagonisti AM 630 ve her iki antagonistin birlikte bulunduğu ortamda geri döndü. WIN 55,212-2'nin inhibitör etkisi ise AM 630 varlığında düşük konsantrasyonlarda daha fazla olmak üzere geri dönerken, AM 251 ve her iki antagonistin birlikte bulunduğu ortamda geri dönmedi. ACEA'nın etkisi AM 251, JWH015'in etkisi de AM 630 ile geri döndü. EAU aracılı kolinerjik kasılma yanıtları AM 251 arttırırken, AM 630 etkilemedi. Anandamid, WIN 55,212-2 ve ACEA noradrenalin ile kastırılmış dokularda gevşemeye neden olmazken, JWH015 gevşemeye neden oldu. Bu sonuçlar endokannabinoidlerin tavşan mide fundusunda CB1 ve CB2 reseptörleri aracılığıyla kolinerjik kasılma yanıtları üzerinde presinaptik etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that cannabinoid agonists act on cholinergic transmission to reduce smooth muscle contractility in different regions of gastrointestinal tract. This study?s aim is to investigate cannabinoids effects on cholinergic transmission responses which are mediated electrical field stimulation in isolated rabbit gastric fundus smooth muscle and also these likely effects can be on which cannabinoid receptors. In the experiments 2,5-3 kg of 30 albino rabbits gastric smooth muscle strips obtained from the organ bath containing Krebs solution isometric force transducer for recording of isometric contractions of the way that they are connected. Guanetidine and indomethacin had any effect on the contractile responses mediated electrical field stimulation (EFS).While atropine was abolished contractile responses, neostigmine was enhanced contractile responses via EFS. Although ?-conotoxin GVIA was decreased the contractions significantly. These results show that contractile responses, which was obtained from gastric fundus caused by EFS, depend on neurally stimulation and take it?s source from cholinergic neurons. In the presence of guanetidine and indomethacin anandamide, WIN 55,212-2, ACEA and JWH015 produced a concentration-dependent reduction of EFS-evoked cholinergic contractions. CB1 receptor antagonist AM 251, CB2 receptor antagonist AM 630 and together with two antagonists are existed reduced inhibitory effects induced by anandamide. Although while inhibitory effects of WIN 55,212-2 was reduced more in low concentrations in the existence of AM 630, AM 251 and together with two antagonists had any effects on inhibitory effects of WIN 55,212-2. While AM 251 reduced the effects of ACEA, AM 630 attenuated the effects of JWHO15. AM 251 was enhanced cholinergic contractions induced by EFS, but AM 630 had any effect on the contractions. While anandamide, WIN 55,212-2 and ACEA didn?t cause relaxation in tissues precontracted with noradrenaline, JWH015 caused relaxation in these tissues. These findings indicate that endocannabinoids have presynaptic effects on cholinergic contractions via CB1 and CB2 receptors in isolated rabbit gastric fundus.