Yağlı karaciğer hastalığı olanlarda kan basıncı ile günlük tuz alımı arasındaki ilişki
The relationship between daily salt intake and blood pressure in patients with fatty liver disease
- Tez No: 388560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı, kan basıncı, günlük tuz alımı, Nonalcoholic fatty liver disease, blood pressure, daily salt intake
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yağlı karaciğer hastalığı, hepatositlerin %5'inden daha fazlasında yağ vakuollerinin görülmesi ile karakterize, normal populasyonda %15-20 oranında görülen bir hastalıktır.Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı (NAYKH)'nın, metabolik sendromun karaciğer komponenti olduğuna inanılmaktadır. Vakaların büyük çoğunluğunda NAYKH; metabolik sendrom bileşenlerinden insülin rezistansı, Diabetes Mellitus (DM), santral obezite, dislipidemi, hipertansiyondan biri ya da daha fazlasıyla beraber olarak ortaya çıkmaktadır. NAYKH'nın metabolik sendromla olan ilişkisinden dolayı, bu hastalarda kan basıncında yükselme beklenmektedir. Çalışmamızın amacı NAYKH'lı bireylerde, kan basıncı ile günlük tuz alımı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmamıza 18-70 yaş arasında, 52 NAYKH'lı hasta ve 52 sağlıklı kontrol alınarak, yağlı karaciğer hastalığı olanlarda kan basıncı ile günlük tuz alımı arasındaki ilişki değerlendirildi. NAYKH'lı olgular Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında bel çevresi (80,62 ± 10,81, 73,92 ± 8,54, p=0,003), VKI (26,55± 1,42, 24,85 ± 2,55 p=0,001), trigliserid (152,08 ± 77,86, 118,13 ± 63,58 p=0,010), HOMA-IR (1,78 ± 0,53, 1,51 ± 0,76 p=0,043), açlık kan şekeri (90,88 ± 5,29, 87,37 ± 6,78 p=0,004), proteinüri (117,99 ± 64,77, 91,70 ± 70,32 p=0,006), 24 saatlik ortalama SKB (124,49 ± 10,87, 117,90 ± 9,85 p=0,002), 24 saatlik ortalama DKB (75,07 ± 8,68, 70,94 ± 7,97 p=0,013), uykudaki ortalama SKB (115,84 ± 13,47, 109,57 ± 11,43 p=0,012) , uykudaki ortalama DKB (69,43 ± 10,60, 64,80 ± 10,79 p=0,030), uyanıklık ortalama SKB (128,02 ± 10,91, 121,99 ± 10,50p=0,005) değerleri açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. NAYKH grubunda 24 saatlik ortalama SKB ile yaş (r=0,088), (p=0,533), VKİ (r=0,072), (p=0,612), insülin direnci (r=0.212), ( p=0,131), günlük tuz Alımı (r=0.043), (p=0,764), proteinüri (r=0,123), (p=0,384) arasında herhangi bir korelasyon saptanmadı. NAYKH grubunda 24 saatlik ortalama DKB ile yaş (r=-0,019), (p=0,896), VKİ (r=0,108), (p=0,444), insülin direnci (r=0.253), (p=0,070), tuz Alımı (r=-0.142),(p=0,317), proteinüri (r=0,109), (p=0,441) arasında herhangi bir korelasyon saptanmadı. Sonuç olarak kan basıncı normal sınırlarda olan NAYKH'lı hastalarda kan basıncı ile günlük tuz alımı arasında bir ilişki saptanmamıştır. Kan basıncı normal sınırlarda ki sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında, benzer düzeydeki tuz alımına rağmen NAYKH grubunda kan basıncının daha yüksek olması, bir tuz duyarlılığına işaret edebilir. Hipertansif NAYKH'lı hastalarda günlük tuz alımı ile kan basıncı arasındaki ilişkiye yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Fatty liver disease is characterized by the presence of oil vacuoles in more than 5% of hepatocytes.It is a disease which is seen of 15-20% in the normal population.Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is believed to be metabolic syndrome's liver component.NAFLD usually occurs with one of the metabolic syndrome;insulin resistance, diabetes mellitus (DM), central obesity, dyslipidemia, hypertension. Because of the relationship of metabolic syndrome of NAFLD, ıt is expected to elevation in blood pressure in these patients. The purpose of our study is to examine the relationship between daily salt intake and blood pressure in patient with NAFLD. 52 NAFLD patients between the ages of 18-70 participated in our study and the association between daily salt intake and blood pressure in patıents with fatty liver disease were evaluated in 52 control subjects. Patients with NAFLD compared with control subjects, waist circumference (80,62 ± 10,81, 73,92 ± 8,54, p=0,003), VKI (26,55± 1,42, 24,85 ± 2,55 p=0,001), triglyceride (152,08 ± 77,86, 118,13 ± 63,58 p=0,010), HOMA-IR (1,78 ± 0,53, 1,51 ± 0,76 p=0,043), fasting blood glucose (90,88 ± 5,29, 87,37 ± 6,78 p=0,004), proteinuria (117,99 ± 64,77, 91,70 ± 70,32 p=0,006), 24-hours average systolic blood pressure (124,49 ± 10,87, 117,90 ± 9,85 p=0,002), 24-hours average diastolic blood pressure (75,07 ± 8,68, 70,94 ± 7,97 p=0,013), asleep average systolic blood pressure (115,84 ± 13,47, 109,57 ± 11,43 p=0,012) , asleep average diastolic blood pressure (69,43 ± 10,60, 64,80 ± 10,79 p=0,030), awake average systolic blood pressure (128,02 ± 10,91, 121,99 ± 10,50p=0,005) levels, there were statistically significant difference between the two groups. In NAFLD group, there are no correlation between 24-hours average systolic blood pressure and age (r=0,088), (p=0,533), VKİ (r=0,072), (p=0,612), insülin resıstance (r=0.212), ( p=0,131), daily salt intake (r=0.043), (p=0,764), proteinüri (r=0,123), (p=0,384). In NAFLD group, there are no correlation between 24-hours average diastolic blood pressure and age(r=-0,019), (p=0,896), VKİ (r=0,108), (p=0,444), insülin resistance (r=0.253), (p=0,070), salt intake (r=-0.142), (p=0,317), proteinüri (r=0,109), (p=0,441). As a result, in patients with NAFLD, the blood pressure in normal levels, did not find a correlation between daily salt intake and blood pressure. Compared with healthy individuals who are in the normal range of blood pressure, a higher blood pressure in NAFLD group may indicate a salt sensitivity despite of similar levels of salt intake. The studies intented for the relationship between daily salt intake and blood pressure in patients with NAFLD hypertensive are needed.