Prostat biyopsisi komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of compliations of prostate biopsy
- Tez No: 388588
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BOZLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Biyopsi, komplikasyonlar, prostat, transrektal ultrasonografi, Biopsy, complications, prostate, transrectal ultrasound
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Günümüzde prostat kanseri tanısında kullanılan standart yöntem transrektal ultrasonografi (TRUS) eşliğinde yapılan sistemik prostat biyopsisidir. TRUS eşliğinde yapılan prostat biyopsisi güvenli bir yöntem olmakla beraber invazivdir ve işleme bağlı komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu prospektif çalışmada kliniğimizde mart 2010 ile mart 2014 tarihleri arasında TRUS eşliğinde yapılan 12 kor prostat biyopsisi komplikasyonları değerlendirilmiştir. Çalışmaya anormal parmakla rektal muayene bulgusu ve/veya yüksek (>4 ng/mL) serum total prostat spesifik antijen (PSA) düzeyi nedeni ile TRUS eşliğinde 12 kor prostat biyopsisi yapılan 800 hasta dahil edildi. Tüm olgularda antibiyotik profilaksisi olarak biyopsi öncesi akşam ve sabah 500 mg siprofloksasin verildi ve 12 saatte bir doz tekrarlanarak 2 gün daha devam edildi. Rektum temizliği amacıyla biyopsi öncesi gece olgular kendi kendilerine rektal enema uyguladılar. Biyopsi komplikasyonları işlem sonrası 10 ve 30. günlerde değerlendirildi. Olguların ortalama yaş, serum total PSA değerleri ile prostat hacimleri sırasıyla; 63.8±8.6 yıl, 17.9±21.4 ng/mL ve 54.3±23.6 cc olarak saptandı. Olgulardan 217'sına (%27.2) histopatolojik inceleme sonucunda prostat adenokanseri tanısı konuldu. Hematüri (%64.3), hematospermi (%35.6), rektal kanama (%25.4), hafif/orta vazovagal bulgular (%9.7) ve genitoüriner sistem enfeksiyonu (%9.1) gibi minör komplikasyonlar sıklıkla saptanırken ürosepsis (%1,1), müdahale gerektiren rektal kanama (%0.25), akut idrar retansiyonu (%0.5), transfüzyon gerektiren hematüri (%0.125) gibi major komplikasyonlar ise nadiren gözlendi. Prostat kanseri tanısını güvenli bir şekilde koymamızı sağlayan TRUS eşliğinde yapılan prostat biyopsisi yüksek minör ve çok düşük major komplikasyon oranlarına sahiptir. Hastalar olası komplikasyonlar açısından bilgilendirilmeli ve biyopsi sonrası takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Currently, the performance of a systematic prostate biopsy under transrectal ultrasound (TRUS) guidance is the standard procedure in the diagnosis of prostate cancer. Although TRUS-guided prostate biopsy is considered to be a safe method, it is an invasive procedure that is not free from complications. We prospectively evaluated the morbidity and complication rates for a TRUS-guided 12-core prostate biopsy between march 2010 and march 2014 ın our clınıc. The study included 800 patients undergoing transrectal ultrasound-guided 12- core prostate biopsy. The indications for the prostate biopsy were abnormal digital rectal examination findings and/or an elevated serum total prostate specific antigen (PSA) level (greater than 4 ng/mL). The participants received prophylactic oral ciprofloxacin (500 mg) the night before and the morning of the biopsy, followed by 500 mg orally twice daily for 2 days.A Fleets enema was self-administered the night before the procedure. The complications were assessed both 10 days and 1 month after the biopsy. The mean age, serum total PSA level and prostate volume; 63.8±8.6 years, 17.9±21.4 ng/mL and 54.3±23.6 cc, respectively. From these 800 biopsies, 217 cases (27.1%) were diagnosed as prostate cancer. Minor complications, such as hematuria (64.3%), hematospermia (35.6%), rectal bleeding (25.4%), mild to moderate vasovagal episodes (9.7%), and genitourinary tract infection (9.1%) were noted frequently. Major complications were rare and included urosepsis (1.1%), rectal bleeding that required intervention (0.25%), acute urinary retention (0.5%), hematuria that required transfusion (0.125). TRUS-guided prostate biopsy is safe for diagnosing prostate cancer with few major but frequent minor complications. However, patients should be informed and followed-up with regarding possible complications.