Tekir-Tarsus bağlantısı geçki seçenekleri
The alternatives alignment of Tekir-Tarsus connection
- Tez No: 38863
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tekir-Tarsus ve Mersin arasında 140 km uzunluğunda otoyol ve bağlantıları yapılmaktadır. Söz konusu otoyol, aktif olan Ecemiş fayını yer yer kesmekte, kimi zaman ona paralel uzanmaktadır. Bu incelemede Tekir-Tarsus bağlantısının ayrıntılı mühendislik jeolojisi çalışmaları yapılmıştır, özellikle, yaklaşık 3 km uzunluğunda olan büyük boyutlu bir kaymanın bulunduğu bölgenin; genel jeolojisi, yapısal jeolojisi, ayırtlanan litolojik birimlerin mühendislik özellikleri ve alansal dağılımları, hidrojeolojik özellikleri, ana duraysızlık sorunlarım yaratan jeoteknik modeller araştınlmıştır. Diğer bölümlerde açılan yarmaların etkisiyle etkinleşen fosil kaymaların ve yeni oluşan duraysızlık sorunlarının mekanizmaları açıklanmaya çalışılmış, sonuçlan incelenmiş, etkin mühendislik çözümleri üretilmiş ve otoyolun daha sağlıklı, daha ekonomik olması için farklı geçki seçenekleri karşılaştınlmıştır. Yapılan bu çalışmayla, otoyol geçirişinin ve bileşenlerinin, projenin ilk aşamasında belirlenmesinde, jeolojik ve jeoteknik araştırmaların küçümsenmeyecek ölçüde önem taşıdığı ve otoyol yapım maliyeti ile süresini 1/5 oranında düşürdüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
A motorway which has 140 km length and its connections have been constructed among Tekir-Tarsus and Mersin. This motorway has been located cross the Ecemiş fault in places which is active. It has been extended parallel to this fault occasionally. In this study, the detailed engineering geology of Tekir- Tarsus connection have been completed. General geology, structural geology, engineering properties and distribution units, hidrogeological characteristics of the region was investigated, where a major landslide, approximately 3 km long, has been found. The main instability problems induced by various geotechnical models was also examined. As a result of slope excavation, previously active landslides were reactivated so that together with new slides, the mechanism of movements including the remedial works for stabilization was attributed. Alternative route locations, probably more safe and economical, were also considered. As a conclusion of this study, determination of motorway and its connections as a first step of the project; geological and geotechnical researches are very important and they decrease the cost and the construction time with a factor of 1/5.
Benzer Tezler
- Landslide assessment and stabilization study along the tarsus – pozanti motorway km: 21+200 – 21+730 section (Tekir region)
Pozanti – Tarsus otoyolu km: 21+200 – 21+730 (Tekir mevkii) aralığındaki heyelanın değerlendirilmesi ve önleme çalışması
ECEM CANSU ASAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Jeoloji MühendisliğiOrta Doğu Teknik ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALUK AKGÜN
- Çukurova'nın kalkınmasında sosyal ve iktisadi yönleriyle Atatürk çiftlikleri
Social and economic in Cukurova's development Ataturk farms with aspects
NECİP ÇAĞDAŞ ERDOĞAN
- Tarsus'ta kentsel doku bağlamında Kızılmurat mahallesinin değerlendirilmesi ve Şahmeran sokak sağlıklaştırma önerisi
Evaluation of Kizilmurat district in the context of urban texture in Tarsus and restoration proposal for Sahmeran street
GÖKHAN TEKER
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. TÜLAY ÇOBANCAOĞLU
- Bazı çilek çeşitlerinde sıcak su ve UV-C uygulamalarının modifiye atmosfer muhafazaya etkileri
Effects of application of hot water and UV-C on modified atmosphere storage in some types strawberries
ONUR TEKİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
ZiraatYüzüncü Yıl ÜniversitesiBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA ÇAVUŞOĞLU
- Tarsus (Mersin) yöresi messiniyen (üst miyosen) evaporitlerinin sedimantolojisi
Sedimentology of messinian evaporites of Tarsus (Mersin) area
ERHAN KARAKUŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2011
Jeoloji MühendisliğiAnkara ÜniversitesiJeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN