Epilepsi hastalarında denge performansının değerlendirilmesi
Evaluation of balance performance in epileptic patients
- Tez No: 388754
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜRDANE AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: epilepsi, denge, antiepileptikler, epilepsy, balance, antiepileptics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Denge, insan vücudunun günlük yaşamdaki tüm aktivitelerini yapabilmesi ve sürdürebilmesi için direkt veya indirekt çok sayıda sensorial input; görsel, vestibuler, proprioseptif verilerin değerlendirilmesi, ayrıca kas iskelet sistemi ve kognitif sistemlerin koordinasyonu ile gerçekleşir. Epilepsi, toplumda oldukça sık görülen bir hastalıktır. Engellenmeyen nöbetler beyinde hem kognitif, hem yapısal, hem de entelektüel hızlı bir yıkım sürecine neden olmaktadır. Epilepsinin özellikle kas iskelet ve nöromuskuler sistem üzerine olan etkilerinin dengeyi olumsuz şekilde etkileyebileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda epilepsili hastaların denge performanslarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gaziosmanpaşa Üniversistesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğine başvuran 18-60 yaş aralığında toplam 100 (E/K:43/57) hasta ile yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 88 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Hastaların 38'ı primer jeneralize nöbet, 50'si parsiyel başlangıçlı nöbet, 12' si sınıflandırılmayan epileptik nöbet tarifliyordu. Postural dengenin değerlendirilmesi amacıyla Biodex Stability System ile testler yapıldı. Hastalardaki genel stabilite indeksi, antero-posterior stabilite indeksi, medio-lateral stabilite indeksi ve düşme riski indeksi değerlendirildi. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi(VKI) açısından anlamlı farklılık yoktu. Denge testi sonuçları incelendiğinde hasta grubunun genel stabilite indeksi, antero-posterior stabilite indeksi, medio-lateral stabilite indeksi ve düşme riski indeksleri sonuçları sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde farklıydı (p≤0.001). Hasta grubun dört parametrede de analiz sonuçları beklenen sonucun üstünde çıkmışken, kontrol grubunun değerleri normal ya da normale yakın olarak saptanmıştır. Korelasyon analizlerinde epilepsi süresi ile bozulmuş denge performansı arasında pozitif ama zayıf bir ilişki saptandı. İlaç almayan grup (n=10) ve politerapi alanlar (n:21) arasında denge performansı açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Benzer şekilde monoterapi alan hastalar ve politerapi alanlar arasında da anlamlı bir farklılık mevcuttu. Hiç ilaç tedavisi almayan hastalarla monoterapi ve politerapi alanlar mediolateral stabilite testi ve fall index testi sonuçlarına göre kıyaslandığında anlamlı farklılıklar elde edildi. Çalışmamızda epilepsinin denge performansı üzerine olumsuz etkileri tespit edilmiştir. Dolaysıyla epilepsi tanısının erken konulması, tedavinin erken başlanması mümkün olduğunca monoterapi ile devam edilmesi önemlidir. Klinik pratikte nöbetlerin ve tedavinin denge üzerine olan etkileri de göz önünde bulundurmak, özellikle yaşlı hastalarda düşme ve fraktür nedeniyle artan mortalitenin önlenmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Balance actualizes through the evaluation of several direct or indirect sensorial input; visual, vestibular and proprioceptive data for human body to perform and maintain all activities in daily life, and coordination of the musculoskeletal system and cognitive systems. Epilepsy is a frequently encountered disease in society. Unpreventable seizures cause both a rapid cognitive, structural, and intellectual degradation process in brain. It is considered that the effects of epilepsy especially upon the musculoskeletal and neuromuscular systems can negatively affect the balance. In our study, it was aimed to evaluate balance performance of the patients with epilepsy. Totally 100 (M/F:43/57) patients at 18-59 age interval applied to Gaziosmanpaşa University, Faculty of Medicine, Neurology Policlinics and 88 healthy volunteers concordant in terms of age and gender were included into the study. Primary generalized seizure was identified in 38 of the patients, partial-onset seizure was identified in 50, and unclassified epileptic seizure was identified in 12. In order to evaluate postural balance, teste were performed through the Biodex Stability System. General stability index, anterior-posterior stability index, mediolateral stability index, and fall risk index in patients were evaluated. There was no significant difference between patient and control groups in terms of age, gender, length, body weight and body mass index (BMI). When balance test results were analyzed, general stability index, anterior-posterior stability index, mediolateral stability index and fall risk index results of the patient group were more statistically and significantly different than the healthy controls (p≤0.001). Whereas the analysis results of the patient group in four parameters were above the expected result, the values of the control group were determined as near-normal. In correlation analyses, a positive but weak relationship was determined between the epilepsy duration and impaired balance performance. A statistically significant difference was determined between the unmedicated group (n=10) and the group medicated with polytherapy (n=21) in terms of balance performance. Similarly, there was also a significant difference between the patients administered with monotherapy and the ones administered with polytherapy. Significant differences were obtained when the unmedicated patients and the ones administered with monotherapy and polytherapy were compared according to the stability test and fall index test results. In our study, the negative effects of epilepsy upon the balance performance were determined. Accordingly, it is important that; early diagnosis, early onset of treatment as long as possible and to maintain monotherapy. In clinical practice, considering the effect of seizures and treatment upon the balance, will provide the prevention of the increasing mortality due to falls and fractures especially in old patients.