Kulak burun boğaz polikliniğine vertigo yakınması ile başvuran kişilerin bu yakınmasının bir temporal lob epilepsisi semptomu olarak değerlendirilmesi
Evaluation of patients applied to ent clinic with vertigo for presence of underlying temporal lobe epilepsy
- Tez No: 645821
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Epilepsy, Epileptic nystagmus, Temporal Lob Epilepsisi (TLE), Vertigo, VNG(videonistagmografi)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Hareket illüzyonu olarak bilinen vertigonun altında yatan birçok faktör mevcuttur. Denge sistemimizin bozulmasına neden olan santral, periferik, idiyopatik, psikojenik sebeplerle oluşan patolojilerden kaynaklanmaktadır. Temporal Lob Epilepsisi (TLE) bu hastalıklardan bir tanesidir. TLE'lerin %90'nın da aura ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan auralardan bazıları şunlardır; dengesizlik, migren, postural bozukluk, çınlama, işitme bozukluğu ve baş dönmesi. Bu çalışmayı yapmamızın nedeni bir odyolog olarak TLE semptomları arasındaki baş dönmesi, dengesizlik hissi, çınlama ve işitme bozukluklarının olması ve otojen nedenli olduğu düşünülen bazı vakaların aslında TLE kaynaklı olabileceği gerçeğidir. Ayrıca yapılan araştırmalarda Meniere hastalığının belirtilerinin epilepsi ile benzer yönleri dikkat çekicidir. Literatürde vertigonun TLE ile ilişkisini belirleyen bir çalışma yapılmamıştır. Yapılan bazı çalışmalarda odyolojik test ekipmanlarından olan videoelektronistagmografi (VNG) testi, epilepsi hastalarında uygulanmıştır. Bu testin sonucunda oculomotor ve pozisyonel testlerde anormal bulgular elde edilmiş ve Epilepsi VNG anormallikleri ile ilişkili olup çoğunlukla merkezi sistem bozukluğu ile ilgili olsa da bazen de periferik vestibüler bozukluk ile ilişkili olabileceği de belirtilmiştir. Ayrıca vestibüler ataklar genellikle rotasyonel tipte gözlenmekle birlikte, ortaya çıkan epileptik nistagmuslar daha çok horizontal yönde görülürken nadiren vertikal yönde olduğu da belirtilmiştir. Bu bilgilere dayanılarak Kulak Burun Boğaz(KBB) polikliniğine vertigo yakınması ile başvuran bir grup hastaya rutin olarak kullanılan VNG ve Saf Ses Odyometri (SSO) testleri yapılarak, altta yatan asıl sebep olan TLE'yi ortaya çıkararak hastaların epileptik nöbet geçirmeden hastalığın erken evresinde teşhisini ortaya konması amaçlandı. Çalışmamızın sonucunda vertigo ile başvuran hastalarda altta yatan TLE olabiliceğini saptadık. Anahtar Kelimeler : Epilepsi, Epileptik nistagmus, Temporal Lob Epilepsisi(TLE), Vertigo, Videonistagmografi(VNG)
Özet (Çeviri)
There is various underlying factors causing vertigo known as movement illusion. Vertigo may develops as a results of central, peripheric, idiopathic or physcogenic problems. Temporal lobe epilepsy (TLE) is one of those problems. Aura such as dizzeness, migraine, postural disability, tinnitus, hearing dysfunction and vertigo is seen in 90 percent of TLE cases. The aim of this study is research of TLE in patients who have vertigo, dizzeness, tinnitus hearing loss. Most of vertigo are thought to belong with ear pathologies. In sme studies, meniere disease is associated with TLE but there is no clear study about relationship between vertigo and TLE. In some studies, epilepsy patients were evaluated with videoelektronistagmografi (VNG) test used in vertigo analysis. They found some abnormalities on oculomotor and positional tests used VNG test. They thought that those anormalities might be due central or peripheral vestibular anormalities. In addition, we usually detect rotational type nystagmus in peripheral diseases, they found mostly horizantal nystagmus and rarely vertical nystagmus. In this study we evaluated vertigo patients with VNG and püre tone odiogram (SSO) tests to detect presence of TLE. Thus we can detect TLE patients before epileptic attact. As a result this study, we determined possibility of TLE in patients with vertigo.