Uluslararası finansal raporlamada devlet teşvikleri - TMS 20
International financial reporting standards government grants – TMS 20
- Tez No: 388840
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: UFRS, Devlet teşvikleri, TMS 20, TFRS, UFRS, Government Grants, TMS 20, TFRS
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma uluslararası finansal raporlama standartlarında devlet teşviklerine odaklanmıştır. Bu çalışma, devlet teşviklerinin kavramları, tanımları ve sınıflandırılmasından muhasebeleştirilmesine ve muhasebeleştirilmesinin önemine ilişkin seçilen politikalar incelenerek değerlendirilmiştir. Araştırmanın verileri, uluslararası finansal raporlama standartları çerçevesinde TMS 20 devlet teşviklerinin muhasebeleştirilmesinin VUK, TMS/TFRS açısından karşılaştırmalarının sonucu olarak VUK'a göre değerlendirilen kar ya da gelir tablosu hesaplarına eklenirken TMS/TFRS'e göre değerlendirilen teşviğin kar yada zarar bilanço hesaplarındaki ilgili kalemlere aktarıldığı tespit edilmiştir. Bu araştırma; ayrıca, UFRS'deki alternatifli muhasebe politikalarının yerel muhasebe politikaları ile örtüşmesi durumunda, işletmelerin kendi yerel muhasebe politikalarına çoğunlukla bağlı kaldıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on goverment incitements at international financial reporting standarts. This work is created with carefully examination of goverment incitement conceptions, their definitons and from their classifications to accountments, and the politics which is related to the importance of accountments of goverment incitements. The datum of the research, according to international financial reporting standarts, as a result of comparison of the accountment of TMS 20 goverment incitements to the VUK, TMS / TFRS, shows that at VUK it is added to profit & income report but it is added to profit & minus profit tables at TMS / TFRS. This resarch also shows that, companies mostly follow their local accounting policies when they compare their local accounting policies with alternative accounting policies at UFRS.