Türkiye'de halka açık şirketlerde kurumsal yönetim ve Borsa İstanbul'da işlem gören Doğan Holding örneği
Corporate governance in public companies in Turkey and as the example of Doğan Holding traded in Borsa iIstanbul
  1. Tez No: 388839
  2. Yazar: UMUT ÖZUĞURLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Corporate Governance, Corporate Governance Principles, Public Companies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kurumsal yönetim, dünyada 1990'lı yıllarda meydana gelen siyasi değişimlerin bir yansıması olan açıklık politikasının benimsenmesi, teknolojik gelişmeler, ekonomik krizler, şirket skandalları ve gitgide artan küreselleşme sürecinde yaşanan şirket evlilikleri gibi sebepler sonucunda önemli hale gelmiştir. Ülkemizde ise gerek dünyadaki gelişmelere ayak uydurmak gerekse 2001 yılında yaşanan finansal kriz neticesinde yaşanan tüm olumsuzluklar yeni bir yönetim anlayışını gerekli kılmıştır. Bu çalışmada kurumsal yönetimin ilkeleri, önemi, gelişimi, uygulamaları, dünyada kabul gören sistemler, geliştirilen önemli teoriler ve çıkarılan yasalar incelenmiş, ülkemizde buna paralel olarak halka açık şirketlerde kurumsal yönetim anlayışının yerleşmesi, gelişmesi ve uygulamalarına yönelik tüm faaliyetlerin yanı sıra halka açık şirketlerden Doğan Holding A.Ş. örneği ele alınarak söz konusu şirkette kurumsal yönetim ve işlevi genişte çapta irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Halka Açık Şirketler
Özet (Çeviri)
Corporate governance has become an important topic as a result of number of reasons such as adoption of transparency (glastnost) policy as reflection of political changed occurred in the 1990's in the world, technologic developments, economic crises, company scandals, and increased company mergers during the gradually increasing globalization process. In our country, a new governance approach became a necessity due to keeping up with developments in the world and all negative events experienced as a result of financial crisis occured in 2001. In this study, principles, importance, development, applications of corporate governance, systems generally accepted in the world, significant theories and laws made related to corporate governance were reviewed; and in addition to all operations related to settlement, development and applications of corporate governance approach in the public companies in paralel thereto, the example of Dogan Holding A.S. were studied, in order to examine the corporate governance and Works of the cited company in broad scale.