Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde joint venture (iş ortaklıkları) ve vergilendirme yöntemleri
Joint venture and taxation methods in construction and repair works spread over years
- Tez No: 388852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım İşleri, Joint Venture, İş Ortaklıkları, Konsorsiyum ve Vergilendirme Yöntemleri, Construction and Repair Works Spread Over Years, Joint Venture, Consortium and Taxation Methods
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
İnşaat sektörü kendisine bağlı onlarca alt sektörde yapılan üretim ve sağladığı istihdamla tüm dünyada ekonominin lokomotifi haline gelmiştir. İnşaat sektörü hem yurtiçi hem de yurtdışı faaliyetleri sayesinde ülkemizin kalkınmasında son yıllarda önemli bir yere sahiptir. Yıllara sirayet eden inşaat ve onarım işlerinin yapımını üstlenecek müteahhit grupların, farklı ortaklık anlaşmaları içerisinde kurulmaları ve bu anlaşmalardan doğan sorumluluklarının paylaşılması ile vergi ödevlerinin yerine getirilmesine ilişkin konular çalışmalarımızda esas alınarak işlenmiştir. İlk bölümünde, inşaatın temel kavramlarına ve farklı yönlerine yer verilerek inşaatı tanımaya çalışılmış ve genel bilgilendirme yapılmıştır. Devamında, joint venture (iş ortaklıkları) ve bunların farklı türleri, oluşumları ve benzer yönleri değerlendirilmiştir. Son bölümde, ikinci ve üçüncü bölümün doğal sonucu olan vergilendirme rejiminin dönemsellik ilkesi gereğince, nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği konularını özellikli durumları da içinde barından, müşterek genel gider ve amortisman giderlerinin dağıtılmasına yönelik hesaplamalara, ilgili Maliye Bakanlığı'nın özelgeleri ve Danıştay kararları ile desteklenen yorumlara yer verilerek saptamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Construction sector has become a locomotive of economy in the whole world with production in several dependent sub-sectors and with procurement of employment. Construction sector holds a place of importance in development of our country thanks to both domestic and international activities. In our study, subjects were handled relevant to the fact that the contractor groups to undertake the execution of construction and repair works spread over years are constituted within different association agreements and that taxation liabilities are carried out with share of responsibilities that arise from such agreements. In the very first section, attention was paid for definition of the construction through basic concepts and different aspects; and general information was provided. More in, joint venture and its various types, formations and similar aspects were handled. In the last chapter, determinations were made including calculations relevant to distribution of joint general expenses and depreciation expenses with conditions specific to the requirements of the way of execution as per the matching principle of taxation regime as a result of second and third sections and including comments supported by advance rulings of relevant Ministry of Finance and resolutions by Council of State.