1980-1981'de basılmış romanlarda İstanbul algısı
The percepti̇on of Istanbul at the novels whi̇ch published in 1980's and 1981's
  1. Tez No: 388919
  2. Yazar: SELMA YAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Algı, Bakış Açısı, Değişim, Dejenere, Istanbul, Perception, Viewpoint, Change, Degenerate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmamızda 1980 ve 1981 yılında basılan romanlardaki“İstanbul Algısı”nı konu edindik. Burada algı ile kast ettiğimiz romanda mekân olarak kullanılan şehrin yazar/anlatıcının gözüyle nasıl görüldüğü, şehri yorumlayışı ve şehirle ilgili değerlendirmesidir. İstanbul, iki büyük imparatorluğa başkentlik etmiş, içerisinde siyasî, dinî, kültürel, sosyal alanda bir çok unsuru iç içe bulunduran bir şehirdir. Tarihî, kültürel ve sosyal anlamda çok geniş statüye sahip olan İstanbul ile ilgili çalışmamızı 1980 ve 1981 yıllarında basılmış romanlar ile sınırlandırdık. Biliniyor ki Cumhuriyet İlanı'ndan sonra da Türkiye'de hem siyasî hem de sosyal anlamda bir çok değişim yaşanmıştır. Özellikle 1950'li yıllardan sonra İstanbul, yaşanan iç göçlerle“mega-köy”konumuna gelmiştir. Dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin Klasik Dönemi'nden bu yana biriktirdiği bir çok kültürel unsur, mimarî yapı dejenere olmuştur. Biz de çalışmamız da 1980-1981 yılları içerisinde İstanbul'un peyzajının, kültürel, sosyal ve siyasal yapısının değişimini, yazarların ve kahramanların şehri nasıl değerlendirdiklerini yorumlamaya çalıştık. Bu değerlendirmeyi yaparken mekânların insan psikolojisi üzerindeki etkisinden yararlandık. İstanbul hem doğal güzellikleri hem de sosyal hayatı ile kahramanları etkilemiş bir şehirdir. Şehrin açık mekânları; mesire yerleri, parkları ve kapalı mekânları; yalılar, apartmanlar, gecekondular kahramanların şehre bakış açısını değiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work we refered to the novel“İstanbul Algısı”published between 1980 and 1981. Rhe perception we refered here, is the evalution of how the author saw and interpreted the city used as a place. Istanbul became the capital of two great Emperors, it is a city consisting of political,religious, cultural, social and a plenty of elements. Istanbul has a wide statue as a historical, cultural, social and we limited to the novels published between 1980 and 1981. A lot of changes occured in Turkey as both political and social after The Declaration of Republic. Particularly after 1950s years Istanbul became“megan village”with the internal migration, therefore a plenty of cultural elements and architectural building created by Ottoman Empire now from Ottoman Classical Period degenerated. We tried to express the changes about İstanbul's landscapes, cultural, social and political structure between 1980 and 1981. We tried to interprete how the author and the caharacters evaluted the city. By evaluting it, we utilized the places which influence on human's psychology. Istanbul is a city affecting the characters with both natural beauties and social life. The city's indoor places; recreational areas, parks, and outdoor places; villas, flats, slums changed the characters' viewpoint on the city.