İş uyuşmazlıklarının iş gücü verimliliğine etkisi ve Azerbaycan bankacılık sektöründe yapılan bir araştırma
The perception of the impact of labor disputes on labor productivity and the research in Azerbaijan banking sector
- Tez No: 388967
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ZEKİ SADULLAH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yönetimi, Çalışma İlişkileri, İş Uyuşmazlığı, İşgücü Verimliliği, Human Resource, Human Resource Management, Employment Relations, Labor Dispute, Labor Productivity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bu tezde Azerbaycan Bankacılık sektöründe iş uyuşmazlıklarının işgücü verimliliğine etki algısı incelenmektedir. Bu doğrultuda tezin birinci bölümünde insan kaynakları yönetimi açısından çalışma ilişkilerinin tanımı ve kapsamı incelenmiş; ikinci bölümde iş uyuşmazlıkları kavramı kapsamlı şekilde ele alınmış ve iş uyuşmazlıklarının çalışma ilişkileri ve insan kaynakları yönetimi kapsamındaki konumu ve rolü araştırılmıştır. Son bölümde ise Azerbaycan bankacılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden tesadüfi seçme yöntemiyle seçilen on dokuz bankada çalışan şube müdürleri, şube müdür yardımcıları, muhasebeciler, kasiyerler, idari işler uzmanları, gişe işlemcileri ve kredi satış uzmanları üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre çalışanlarla işverenler arasında meydana gelen iş uyuşmazlıklarının işgücü verimliliği üzerindeki etkisine dair çalışan algılarının olumsuz yönde olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda iş uyuşmazlıklarının meydana gelmesine neden olan çeşitli faktörlerle demografik faktörlerin bu etki algısı üzerinde etkili olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on the perception of the impact of labor disputes on labor productivity in Azerbaijan banking sector. To this effect, the first part of the thesis is about the definition and scope of the employment relations in terms of human resources management, the second part covers the notion of labor disputes, the position and role of labor disputes in terms of labor relations and human resources management. And the third part analyzes the impact of labor disputes on labor productivity in Azerbaijan banking sector. The last part covers the results of the research that has been realized between the branch managers, deputy branch managers, accountants, cashiers, office managers, operators and loan officers working at 19 different banks of Azerbaijan banking sector which were chosen by random selection method. According to the results of the study, labor disputes between the employees and employers affect the labor productivity rather negatively. Also, various circumstances leading to labor disputes and demographic factors seem to be strongly affecting such impact.