Örgütsel stres faktörleri: ISO 9001 kalite belgeli ve belgesiz otel işletmelerine yönelik bir karşılaştırma
Factors for organisational stress: A comparison between ISO 9001 certified and non ISO 9001 certified hotel businesses
- Tez No: 389053
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, ISO 9001, Kalite Belgesi, Örgütsel Stres, Quality, ISO 9001, Quality Certificate, Organisational Stress
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, örgütsel stres düzeyi açısından, ISO 9001 Kalite Sistem Belgesine sahip olan ve olmayan otel işletmelerinin karşılaştırmalı analizlerini yapmaktır.Bu temel amaç doğrultusunda literatür taraması yapılarak birinci bölümde örgütsel stres kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde kalite kavramı ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve belgelendirme hakkında teorik bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde örgütsel stres faktörlerinin Kalite Yönetim Sistemiyle ilişkisine yönelik literatür incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde araştırma metodolojisi ortaya konularak, Aydın'ın (2004) çalışmasından yararlanılarak oluşturulan soru formu ile İzmir'de bulunan dört ve beş yıldızlı otel işletmelerine yönelik bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Soru formunun güvenilirlik analizi sonucu alfa katsayısı: ,93 değeriyle yüksek oranda güvenilir çıkmıştır. Yapılan faktör analiziyle örgütsel stres faktörlerinin literatürdeki beş boyut yerine dört boyut olarak oluştuğu belirlenmiş ve incelemeye tabi tutulmuştur. Uygulama sonucunda elde edilen bulgular ışığında araştırma hipotezleri sınanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; Örgütsel stres faktörleri ve kalite belgesine sahip olma değişkeni arasında,örgütsel politikadan kaynaklanan stres boyutu dışında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Örgütsel stres faktörleriyle demografik değişkenler arası yapılan karşılaştırmalı analizlerde cinsiyet ve medeni durum değişkenleriyle bazı örgütsel stres faktörleri arasında anlamlı farklılık oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to make the comparative analyzes ofhotels with and without Certificate of Quality System(ISO 9001) in terms of organizational stress level. A study on literature was held in accordance with this key objective and the concept of organisational stress was explained in the first chapter. In the second chapter, theoretical information on the notion of quality, the ISO 9001 Quality Management System, and the licensing issues were addressed. The third chapter is a review of the literature on the relationship of organisational stress factors and quality management system. In the fourth chapter of the study, the methodology was introduced and the survey was conducted in four and five star hotels in Izmir. The questionnaire was designed in line with Aydın's (2004) study The reliability analysis of the questionnaire was conducted and the alpha score of .93 was obtained which corresponds to a high value. The factor analysis held in this study revealed that organisational stress factors had four dimensions rather than five as suggested in the literature. Research hypotheses were tested based on the data collected through survey. According to the findings, there isn't a statistically meaningful difference between organizational stress factors and the variable of having a quality certificate except the stress dimension stemmed from organizational politics.A statistically meaningful difference was found between demographic variables (such as gender and marital status) and several dimensions of organisational stress in the comparative analyses.