Refugee protection and the international refugee regime: Challenges and future possibilities
Mültecilerin korunması ve uluslararası mülteci rejimi: Sorunlar ve çözüm olanakları
  1. Tez No: 389095
  2. Yazar: RASAQ OLADİMEJİ MAKANJUOLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ZEHRA AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteciler, Mülteci Rejimleri, Mülteci Korunması, UNHCR, Uluslararası Örgütler, Refugees, Refuge Regime, Refugee Protection, UNHCR, International Organization, Durable Solutions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Mülteciler konusu ülkelerin hem iç siyasetlerinde hem de uluslararası siyasette önemli bir yer işgal etmektedir. Yeni binyılın başlangıcından itibaren artan bir şekilde mülteci sorunlarına yönelik büyük güvenlik konuları ve insani temelli kaygılar bulunmaktadır. Uluslararası toplumun mülteci sorunlarını çeşitli mülteci rejimleri oluşturarak ele alma gayreti Soğuk Savaş sonrası dönemde özellikle 11 Eylül terör saldırılarının ardından azalmıştır. Devletlerin mültecileri kabul etme konusundaki isteksizlikleri, dünya çapında mülteci haklarını koruma sorumluluğu ve göreviyle kurulmuş bir örgüt olan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) için zorlu sorunlar doğurmaktadır. UNHCR'ın son on yılda mültecileri koruma görevini yerine getirmesine yönelik beklentileri karşılaması konusunda özellikle mülteci akınlarının doğasındaki süreklilikten kaynaklanan görüş farklılıkları bulunmaktadır. Bu çalışma konuyu, UNHCR'ın mülteci korunmasına yönelik çeşitli mekanizmalarını değerlendirerek incelemiştir. UNHCR'ın mültecilerin korunmasına yönelik kalıcı çözümler aracı ve yeni dönemde örgütün karşılaştığı sorunları anlamayı amaçlayan derin bir araştırma neticesinde mülteciler konusundaki önceki makaleler incelenmiştir. Konular şunları içermektedir: Mülteci kalkınması, mülteci rejimleri ve UNHCR'ın mültecilerin sürekli ve karmaşık doğalı sorunlarını ele almadaki rolü. İkinci olarak bu çalışma, mülteci akınlarının olası nedenleri ve ev sahibi ülkeler üzerindeki etkilerini incelemiştir. Nihai olarak, son dönem uluslararası işbirliği girişimleri ve özellikle UNHCR'ın kalıcı çözümler aracı ve mültecilerin korunması üzerindeki etkilerini araştırmıştır.
Özet (Çeviri)
Refugees issue occupies an important place in both the domestic and international politics. There are massive security issues along with humanitarian concerns toward refugee problems that have increased since the new millennium. The efforts of the international community to contain refugee problems through the creation of a refugee regime have been reduced with challenges in the post-Cold War era particularly after the 9/11 terrorist attacks. States' increasing reluctance to accept refugees are now creating challenges for the United Nations High Commission for Refugees (UNHCR), an organization created with the responsibility to protect refugees' rights throughout the world. There are dissent scholarly views on whether the UNHCR has been able to live up to expectations in fulfilling its responsibilities as to the protection of refugees during the last decade in the face of the incessant nature of refugees' influx. This study addresses this issue by evaluating the various mechanisms of UNHCR on refugee protection. With a view to understanding the effect of the solutions put forward by the UNHCR and the challenges met in the process, the study reviews the scholarly views on refugees. Secondly, this study analyzes the probable causes of refugees' influx and its effects on the host countries. Finally, it explores various recent international initiatives and in particular the recent emphasis of the UNCHR on the so-called durable solutions and their effects on refugee protection.