The impact of INGOs on economic security of Syrian refugee women in Jordan from (2016-2023) with refeernce to feminisim
Feminizm açısından INGOs'un Ürdün'deki Suriyeli mülteci kadınların ekonomik güvenliği üzerindeki etkisi (2016-2023)
  1. Tez No: 901918
  2. Yazar: ALA' WALID ALSHADFAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ingos, Refugges, Femenısım, Economıc Securıty, Temporary Protectıon Regıme, Gender, Syrıan Refugee Women, Jordan, Ingos, Refugges, Femenısım, Economıc Securıty, Temporary Protectıon Regıme, Gender, Syrıan Refugee Women, Jordan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının (INGO'lar) 2016'dan 2023'e kadar Ürdün'deki Suriyeli mülteci kadınların ekonomik güvenliği üzerindeki etkisini feminist teori bağlamında incelemektedir. Çalışma, INGO'ların program ve müdahalelerinin, istihdama, mesleki eğitime ve mali destek mekanizmalarına erişime özellikle dikkat ederek, Suriyeli mülteci kadınların karşılaştığı çok yönlü ekonomik zorlukları nasıl ele aldığını sistematik olarak araştırıyor. Feminist bir teorik çerçeve kullanan bu araştırma, cinsiyet, yerinden edilme ve ekonomik güvensizliğin kesişimselliğini inceliyor ve bu faktörlerin Ürdün'deki Suriyeli mülteci kadınların yaşanmış deneyimlerini ve ekonomik güçlenmelerini nasıl etkilediğine dair kapsamlı bir analiz sunuyor. Çalışma, işgücü piyasasına erişim ve sosyal normlarla ilgili engeller de dahil olmak üzere Ürdün'deki daha geniş sosyo-kültürel, düzenlemeler, politikalar ve yasaları göz önünde bulundurarak INGO girişimlerinin bu nüfus arasında ekonomik bağımsızlığı ve dayanıklılığı artırmadaki etkinliğini eleştirel bir şekilde değerlendiriyor. Bulgular, Ürdün'deki mülteci kadınların ekonomik ihtiyaçlarını ve haklarını daha iyi desteklemek için politika tartışmalarına katkıda bulunmayı ve INGO programlarının tasarımını ve uygulamasını geliştirmeyi amaçlıyor. Çalışma, Suriyeli mülteci kadınların ekonomik ihtiyaçlarını ve haklarını ele alarak, mülteci bağlamında sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmeye yönelik gelecekteki stratejiler hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the impact of international non-governmental organizations (INGOs) on the economic security of Syrian refugee women in Jordan from 2016 to 2023, framed within the context of feminist theory. The study systematically investigates how INGOs' programs and interventions have addressed the multifaceted economic challenges faced by Syrian refugee women, with particular attention to access to employment, vocational training, and financial support mechanisms. Utilizing a feminist theoretical framework, this research examines the intersectionality of gender, displacement, and economic insecurity, offering a comprehensive analysis of how these factors influence the lived experiences and economic empowerment of Syrian refugee women in Jordan. The study critically assesses the effectiveness of INGO initiatives in fostering economic independence and resilience among this population, considering the broader socio-cultural, regulations, policies, and laws in Jordan, including barriers related to labor market access and social norms. The findings aim to contribute to policy discussions and improve the design and implementation of INGO programs to better support the economic needs and rights of refugee women in Jordan. By addressing the economic needs and rights of Syrian refugee women, the study seeks to inform future strategies for promoting sustainable economic development and gender equality in refugee contexts.