Yeni kamu yönetimi anlayışında alt işverenlik ilişkisi ve doğurduğu sonuçlar
Sub-contracting relations and its results in understanding of new public management
- Tez No: 389096
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÜMDEN ÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, İstihdam, Alt İşverenlik, Globalisation, New Public Management, Employment, Sub-Contracting Practice
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yeni Kamu Yönetimi anlayışı ile organizasyon yapılarını hızla değiştiren ve küreselleşme ile birlikte tüm dünya ile uyumlu bir şekle bürünen devletlerin, artan nüfuslarının ihtiyaçlarını karşılamaları; bu ihtiyaçların en başında da istihdam sorunlarını çözmeleri gerekmektedir. Etkin ve verimli olmayı esas kabul eden yeni kamu yönetimi yapılanması, bireylerin istihdam sorunlarını çözerken aynı zamanda onların hukuki olarak haklarını korumak mecburiyetindedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan istihdam sorununa çözüm arayışları ve özel sektörün kamunun hizmet alanlarında yer almak isteyişi, Alt İşverenlik yapısının doğmasına yol açmıştır. Alt işverenlik oluşumu sayesinde istihdamda yaşanan sorunların bir nebze olsun önüne geçilmiş, hizmetler uzman kurumlar tarafından görülmeye başlanmıştır. Ancak, bireyler istihdam edilince sorunlar büsbütün ortadan kalkmamış, çalışmasına rağmen insanca yaşam süremeyen ve birçok bakımdan hakları elinden alınan bir kitle ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, yönetimsel açıdan Yeni Kamu Yönetimi anlayışı incelenmiş; siyasal açıdan kamunun sosyal politikalarına ve özellikle de istihdam sorununa bakışı analiz edilmiş; hukuki açıdan da,“alt işveren-kamu-birey”ilişkileri ve karşılıklı etkileşimleri yasalar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Siyasal iktidarların, istihdam sorunlarını çözecek kararlar alırken özellikle alt işverenlik uygulamalarından yararlanmalarının çeşitli olumsuz sonuçları olmaktadır. Bu olumsuz sonuçların ortadan kaldırılması, alt işverenlik uygulamalarının rehabilite edilmesi gerekmektedir. Toplumsal huzur ve sosyal barış için ekonomik yapının düzgün olması, ekonomik yapının düzgün çalışması için de emeğin haklarının korunması şarttır.
Özet (Çeviri)
States which correspond to all the world with globalisation and rapidly change the understanding of organizational structure with new public management need to meet their growing population; they should solve employment problem firstly. New public management structure that accepts being effective and efficient is obliged to both solve the problems of employments and protect their legal rights. Due to searching for employment problems in especially developing countries and because private sector want to take part in public sector sub-contracting practice has emerged. Upon sub-contracting practice, problems in employment have been prevented to some extent and services have been made by special institutions. However, when the individuals have been employed, problems have not disappeared fully because a group who couldn't not live like a human and lack of rights have emerged. In this study, new public management was examined in terms of administrative perspective, the view of public to social policies and employment problem was analysed; also sub-employer-public-individual'' relations and interactions were evaluated within the framework of the law. There are various negative results of benefiting sub-contracting practices of political powers while they make decisions for solving employment problems. It is required to remove these negative consequences and rehabilitate sub-contracting practice. Furthermore, economic system should be enough for social peace; the rights of labour should be protected for a good economic structure.