Rol teori perspektifinden Türk - İsrail ilişkileri
An analysis of Turkish - Israeli relations from a role theory perspective
  1. Tez No: 389097
  2. Yazar: OĞUZ BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜGE AKNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İsrail İlişkileri, Türk dış politikası, Rol Teori, Turkish-Israeli Relations, Turkish foreign policy, Role Theory
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez Türk-İsrail ilişkilerinin son on yılda önemli ölçüde kötüleşmesini incelemeyi amaçlamaktadır. Türk-İsrail ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca inişli ve çıkışlı bir yol izlemiştir. Türkiye 1949'ta yeni kurulan İsrail devletini tanıyan ilk Müslüman ülke olmasına rağmen, 1960, 1970 ve 1980'ler boyunca devam eden Arap-İsrail Savaşlarında Arapların yanında yer almıştır. 1990'larda Barış Sürecini izleyen yıllarda iki ülke arasında yakın ekonomik ve güvenlik ilişkileri kurulmasına rağmen, 2000'li yılların ortalarından itibaren Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) siyasette gücünü sağlamlaştırması ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler olağanüstü düzeyde gerilemeye başlamıştır. İsrail'in Gazze'ye 2000'ler ve 2010'lar boyunca yaptığı saldırılar, Erdoğan'ın 2009'da Davos Zirvesi'nde İsrail Başkanı Shimon Peres ile çatışması ve 2010'daki Mavi Marmara saldırıları iki ülke arasındaki ilişkileri tarihteki en düşük seviyelerinden birine getirmiştir. Bu çalışma bu bozulan ilişkileri incelemek için rol modeli teorisinden yararlanacaktır. İki ülke arasında kötüleşen ilişkiler rol model teorisinin yaklaşımlarından milli rol görüşleri, rol reçeteleri, ve rol performansı aracılığı ile incelenecektir. Bu bağlamda çalışma Türkiye'nin bölgesel liderliği, bölgesel koruyuculuğu, uzlaştırıcı ve barışı koruma misyonu üzerinde duracaktır. Ayrıca Türkiye için başka ülkelerin biçtiği roller ve kendine çizdiği dış politika yolu da incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at analyzing the significant deterioration of the Turkish-Israeli relations that had taken place in the last decade. Throughout the history of Republic of Turkey, Turkish-Israeli relations have been a roller coaster ride, full of ups and downs. While Turkey was the first Muslim country to recognize the newly established state of Israel in 1949, it sided with the Arabs in the Arab-Israeli Wars throughout the 1960s, 70s and 80s. Despite the close economic and security relations that were established between the two sides following the Peace Process in the 1990s, starting in mid-2000s on, with the consolidation of Justice and Development Party's (Adalet ve Kalkınma Partisi—AKP) power, these relations have started to decline tremendously. Israeli attacks to Gaza throughout the 2000s and 2010s, Prime Minister Erdoğan's clash with Israeli President Shimon Peres in Davos Economic Forum in 2009 and the Mavi Marmara attacks in 2010 among others brought these relations to the lowest level in their history. This study in an attempt to analyze these deteriorating relations will refer to the role model theory as a conceptual tool of analysis. It will analyze the worsening Turkish-Israeli relations through the tenets of role theory including national role conceptions, role prescriptions, and role performance. In this context, it will mainly concentrate on Turkey's role as a regional leader, regional protector, mediator and defender of peace as well as the role prescribed to Turkey by external actors in addition to the policy line Turkish foreign policy makers followed towards to Israel.