Kent mobilyaları tasarımında sürdürülebilirlik açısından enerji kaynakları
Urban furniture design from the view of sustainable energy resources
  1. Tez No: 389632
  2. Yazar: AYTEN ABDURRAHMANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELHAN YALÇIN USAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainability, Energy, Urban, Furniture, Environment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türkiye'de ve dünyada kullanılan enerji kaynaklarının düzensiz ve bilinçsizce kullanımı, ekolojik sistemin bozulmasına, dengelerin değişmesine neden olmaktadır. Ekolojik dengelerin bozulması, günümüzde insanoğlunu sürdürülebilir ve alternatif enerji (güneş, rüzgar vb.) arayışına yöneltmiştir. Özellikle kent mobilyaları tasarımında sürdürülebilirlik ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada yenilenebilen enerji ile çalışan çeşitli kent mobilyası örnekleri (trafik ışıkları, sokak lambaları vb.) incelenerek, Türkiye'deki kent mobilyalarında da alternatif enerji kullanımı ile ilgili çözüm önerileri sunulmuş olup, gelecek kuşaklara ışık tutulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Sürdürülebilirlik, Enerji, Kent Mobilyası, Çevre
Özet (Çeviri)
The energy resources in Turkey and in the world are used unregularly and unconsciously, which disturbs the ecological system and changes balances. Because of these ecological issues humans are directed to search for alternative and sustainable energy (e.g. Solar energy, wind energy ect.). Especially the branch of city furniture is making progress in the matter sustainable energy. This thesis analyzes different kinds of city furniture (e.g. streets lambs, traffic lights, etc.), which are working on the basis of revolving energy and also offers some solutions for the use of city furniture with alternative energy in Turkey. Hopefully this thesis will be an enlightenment for further generations.