Renal transplat hastalarında D vitamin düzeyi ile allogreft fonksiyon ilişkisinin araştırılması
Research on the relationship between vitamin D levels and allograft'sfunctions in renal transplant patients
- Tez No: 389714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SACİD ABDUSSEMET ÇOBAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Renal transplatation, vitamin D, allograft, rejection
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Son dönem böbrek yetmezliği(SDBY) ülkemizde ve dünyada insidansı her geçen gün artmakta olan morbiditesi ve mortalitesi yüksek bir sağlık sorunudur. SDBY noktasına gelmiş hastalara, hemodiyaliz, periton diyalizi veya renal transplantasyon tedavilerinden biri uygulanmaktadır. Renal transplantasyonun böbrek fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesinin yanı sıra sosyal, fiziksel, psikolojik ve ekonomik etkileri göz önünde bulundurulduğunda daha üstün bir renal replasman tedavisi olduğu görülmektedir. Renal transplantasyonun allogreft sağ kalım süresi uzatmak adına immunsupressif ilaçların, ilaç dozlarının, hasta takibinin ve hasta uyumunun çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra gelişebilecek komplikasyonları minimum düzeyde tutabilmek için hastanın metabolik ve endokrin desteğini en üst düzeyde tutmak gerekir.SDBY hastalarında pretransplant ve posttransplant dönemde vitamin D eksikliği sık görülür.Bu çalışmada D vitamin düzeyi ile allogreft sağ kalım ilişkisini araştırılması amaçlandı. Gaziantep Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde 2010-2014 yılları arasında böbrek nakli olan 42 kadın, 68 erkek, 110 hastanın biyokimyaslar verileri ve D vitamin düzeyi kaydedildi. Hastalar 3 gruba ayrıldı. 2014 yılında nakil olanlar 1. grup. 2013 yılında nakil olanlar 2. grup. 2013 yılından önce nakil olanlar 3. grup. 110 hastanın 68(%61.8)' inde D vitamin eksikliği görüldü. GFR' ye göre Evre 2-3-4-5 kategorisinde olan 72 hastadan 45(%60)' inde D vitamin eksikliği görüldü. 1.gruptaki hastaların D vitamin düzeylerinin diğer iki grupla ayrı ayrı korelasyonu anlamlı olarak görülmüştür(p:
Özet (Çeviri)
Chronic renal failure (CRF), is a progressive loss in renal functions (fluid and electrolyte balance, metabolic-endocrine) that glomerular filtration rate is below 60 ml/m at least for three months which is caused by loss in renal mass and permenant decrease of glomerular filtration rate. End-stage renal disease is defined irreversible loss of renal functions and GFR's fall below 15 ml/m. Patients with End-stage renal disease survive with renal replacement alternatives as hemodialysis, peritoneal dialysis and renal transplantation. If we compare treatment alternatives of End-stage renal disease, renal transplantation is the best and the most successfull alternative because it eliminate dialysis's physical and psychological difficulties and replace renal function completely. In progress of CRF patients, as all other systems, muscle skeletal system and metabolic-endocrine systems can have problems. Uremic bone disease, hyperparathyroidism, metabolic disorders of vitamin D, hypocalcemia, hyperphosphatemia and myopathy are some of this problems. To minimize pre-transplant and post-transplant metabolic complications, it is important to follow vitamin D levels and replace them as needed. In this study, we investigated vitamin D levels' relation with renal functions in renal transplantation patients at Gaziantep Univercity - Department of General Surgery between 2010-2014 years. In End-stage renal disease patients, before and after renal transplantation vitamin D deficiency is a common situation. This study showed that there is a correlation between vitamin D levels of the first year after transplantation and latter years but there is no correlation between vitamin D levels and GFRs of patients. Vitamin D replacement can reduce complications after and before transplantation but in this study there was no significant effect on graft functions.