Bisiklik aminokarbo-N-tiyol pirolidin türevi bileşiklerin bazı metal kompleksleri ve oluşum sabitlerinin incelenmesi
Investigation of stability constant of some metal complexes of bicyclic aminocarbo-N-thiol pyrrolidine derivatives
  1. Tez No: 389884
  2. Yazar: MÜGE GEMİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA NURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asit İyonlaşma Sabiti, Kompleks Oluşum Sabiti, Potansiyometrik Titrasyon, Tetrahidropirolo[3, 4-c]pirol-1, 3(2H, 3aH)-dion halka sistemi, Aminokarbo-N-tiyol, Metal Kompleks, Acid Dissociation Constant, Stability Constant, Potentiometric Titration, Tetrahyropyrrolo[3, 4-c]pyrrole-1, 3-dione ring system, Aminocarbo-N-thiol, Metal Complex
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada pirolidin ve N-sübstitüe pirolidin-2,5-dion halkalarını fused yapıda bulunduran tetrahidropirolo[3,4-c]pirol-1,3(2H,3aH)-dion halka sistemi sübstitüentli arilaminokarbo-N-tiyol türevi yeni ligandların Pt(II) ve Ni(II) kompleksleri sentezlendi. Ligandların asit iyonlaşma sabitleri ve metal komplekslerinin oluşum sabitleri potansiyometrik titrasyon metoduyla belirlendi. Çalışmanın birinci aşamasında, tetrahidropirolo[3,4-c]pirol(2H,3aH)-1,3-dion halka sistemli arilaminokarbo-N-tiyol türevi yeni bileşikler ve bu bileşiklerin Ni(II) ve Pt(II) kompleksleri sentezlenerek yapıları ve stereokimyaları tek kristal XRD, çeşitli NMR teknikleri, FT-IR ve MS ile belirlendi. İkinci aşamada, arilaminokarbo-N-tiyol türevlerinin 2x10-4 M'lık derişimlerinde, asetonitril-su (25:75 v/v) hidroorganik çözücü sisteminde sodyum klorür ve hidroklorik asit varlığında, sodyum hidroksit bazına karşı 25±0.1 ºC'de gerçekleştirilen potansiyometrik titrasyonlar sonucunda Molspin titrasyon sistemi ile elde edilen datalardan HYPERQUAD bilgisayar programı kullanılarak iyonlaşma sabitleri belirlendi. Üçüncü aşamada, arilaminokarbo-N-tiyol ligandlarının Pt(II) ve Ni(II) ile oluşturdukları komplekslerin oluşum sabitleri, ligandların 2x10-4 M ve metallerin 1x10-4 M'lık derişimlerini içeren asetonitril-su (25:75 v/v) hidroorganik çözücü sisteminde sodyum klorür ve hidroklorik asit varlığında, titrant olarak sodyum hidroksitin kullanılmasıyla 25±0.1 ºC'de gerçekleştirilen potansiyometrik titrasyon metoduyla belirlendi. HYPERQUAD bilgisayar programı yardımıyla yapılan hesaplamalardan, ligand ile Pt(II) ve Ni(II)'nin oluşturduğu komplekslerin 1:2 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Pt(II) and Ni(II) complexes of arylaminocarbo-N-thiol derivatives, having tetrahydropyrrolo[3,4-c]pyrrole-1,3(2H,3aH)-dione with ring system as substituted contain pyrrolidine and pyrrolidine 2,5-dione ring as fused were synthesized. In addition, acid dissociation constants of the ligands and stability constants of the metal complexes were determined by using potentiometric titration method. In the first stage of the study, arylaminocarbo-N-thiol, having tetrahydropyrrolo[3,4-c]pyrrole-1,3(2H,3aH)-dione ring systems, and their Ni(II) and Pt(II) complexes were synthesized and their structures and stereochemistries were determined by using single crystal XRD, various NMR techniques, FT-IR and MS. In the second stage, acid dissociation constants of arylaminocarbothiol pyrrolidine derivatives were determined by using HYPERQUAD computer programme for data, obtained from Molspin Titration System by using potentiometric titration method in the presence of hydrochloric acid and sodium chloride in acetonitrile–water (25:75, v/v) hydroorganic solvent system by using sodium hydroxide base as a titrant at 25 ± 0.1 °C. In the third stage, stability constants of metal complexes consist from arylaminocarbo-N-thiol ligands and Pt(II) or Ni(II) in acetonitrile-water (25:75 v/v) hydroorganic solvent system which contains 2x10-4 M of ligand and 1x10-4 M of metal, in presence of sodium chloride and hydrochloric acid were determined by using potentiometric titration method by the using sodium hydroxide as titrant at 25±0.1°C. Formation of Pt(II) and Ni(II) complexes with ligand were determined as 1:2 from calculation of data by using HYPERQUAD computer programme.