Gebelikte depresyon ve anksiyete belirti düzeyi ve ilişkili faktörler
Symptom levels of depression and anxiety in pregnancy and associated factors
- Tez No: 389883
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebe, depresyon, anksiyete, hemşirelik
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, gebe polikliniğine başvuran gebelerin depresyon, anksiyete belirti düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin gebe polikliniğine başvuran ve daha önce depresyon ve anksiyete tanısı almamış olan 96 gebe oluşturmuştur. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ile gebelerin yazılı onamları alınmıştır. Araştırmanın verileri;“Sosyodemografik Veri Formu”,“Beck Depresyon Ölçeği”ve“Beck Anksiyete Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; Shapiro Wilk testi, tek yönü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis testi, Dunn testi ve Ki-kare testleri kullanılmıştır. Araştırmada kadınların çoğunun orta düzeyde depresif ve orta düzeyde anksiyete belirtileri gösterdiği, 30 yaş ve üzeri olan kadınların, çalışmayanların, gebelikte sigara kullananların, geniş ailede yaşayanların, eşinin eğitim düzeyi düşük olanların, eşi çalışmayanların, eşi sigara kullananların, evlilik yaşı 20 yaş altı olanların, evlilik sayısı iki ve daha fazla olanların, daha önce düşük yapan kadınların, gebeliği istenmeyen gebelik olanların gebelik döneminde depresyon ve anksiyete düzeylerinin arttığı saptanmıştır. Kadınların anksiyete düzeyleri arttıkça depresyon düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was done descriptively to determine depression and anxiety symptom levels and affecting factors of the women who were admitted to pregnancy outpatient clinic. Sample of the study was composed of 96 pregnant women admitted to the pregnancy outpatient clinic of Çukurova University Faculty of Medicine who had neither depression nor anxiety diagnosis. Ethics commitee approval and written consent forms of the pregnant women were taken to be able to perform study. Study data were collected by using“ Sociodemographic Data Form ”,“ Beck Anxiety Inventory ”and“ Beck Depression Inventory ”. Shapiro Wilk Test, analysis of single variance (ANOVA), Kruskal Wallis Test, Dunn Test and Chi-square Test were used for the evaluation of data. The study had demonstrated that most of the women presented moderate anxiety and depression symptoms and women who are 30 years or older, unemployed, smoke during pregnancy, live in an extended family, have an undereducated husband, an unemployed husband, a smoker husband, a marriage age less than 20 years old, two or more marriages, an abortus history, an unwanted pregnancy had increased anxiety and depression levels during pregnancy. It was determined that depression levels were also increased as anxiety levels of the women were incresased. Keywords : Pregnant, Depression, Anxiety, Nursing