Klasik tip kaposi sarkomu olgularında klinikopatolojik özellikler
Clinicopathologic characteristics of classic type kaposi's sarcoma cases
  1. Tez No: 389995
  2. Yazar: GÜL ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ OĞUZ ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaposi sarkomu, klasik Kaposi sarkomu, klinikopatolojik özellikler, Kaposi's sarcoma, classic Kaposi's sarcoma, clinicopathologic characteristics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kaposi sarkomu, Kaposi sarkomu herpes virüs/insan herpes virüs-8 infeksiyonu ile ilişkili olan düşük dereceli bir vasküler tümördür. Klasik, endemik, iyatrojenik ve AIDS-ilişkili Kaposi sarkomu olmak üzere dört farklı epidemiyolojik formdan oluşmaktadır. Kaposi sarkomunda tümörün progresyonu yama, plak ve nodül evrelerini oluşturur. Olağan, lenfanjiektatik, lenfanjiom benzeri, büllöz, kavernöz hemanjiom benzeri, anaplastik, telenjiektatik, hiperkeratotik, mikronodüler, keloidal, intravasküler, pyojenik granülom benzeri Kaposi sarkomu gibi çok sayıda histopatolojik alt tipi tanımlanmıştır. Bu çalışmada 2001-2013 yılları arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda tanı alan 78 hastaya ait 148 Klasik Kaposi sarkomu lezyonu, retrospektif olarak klinik ve histopatolojik özellikleri açısından incelenmiştir. Değerlendirilen parametreler ile tümörün evresi ve histolojik alt tipler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Olgulara ait klinik bilgiler hasta dosyalarından, histopatolojik parametreler ise patolojik arşiv materyallerinin tek gözlemci patolog tarafından incelenmesi sonucunda elde edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler ortalama±standart sapma, kategorik yapıdaki veriler ise sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Çalışmamızda olağan tip Kaposi sarkomunun en sık görülen histopatolojik alt tip olduğu belirlenmiştir. Eritrosit ekstravazasyonu, hücresel atipi ve promontuvar belirti ile tümörün histolojik evresi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Hücresel atipi ve mitotik aktivitenin anaplastik tip Kaposi sarkomu olgularında, epidermiste vezikül/bül oluşumu ile dermal ödemin ise lenfödematöz alt tiplerde daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Sonuç olarak Kaposi sarkomunda histopatolojik alt tipler oldukça farklı morfolojik özellikler sergileyebilir ve ayırıcı tanı açısından zorluklara neden olabilir. Tümör ve çevre doku ile ilişkili bazı özelliklerin belirli histopatolojik alt tiplerde yoğunlaşması, Kaposi sarkomunda histopatolojik alt tiplerin gelişiminde farklı patogenetik mekanizmaların etkili olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Kaposi sarcoma is a low-grade vascular tumor associated with Kaposi sarcoma herpes virus/human herpes virus 8 (KSHV/HHV8) infection. Kaposi sarcoma is composed of four different epidemiological forms: classic, endemic, iatrogenic and epidemic (AIDS-associated). Kaposi sarcoma lesions evolve from patch stage, plaque stage and nodule stage. Many histological variants have been defined such as, usual, lymphangiectatic, lymphangioma-like, bullous, cavernous hemangiom-like, anaplastic, telangiectatic, hyperkeratotic, micronodular, cheloidal, intravascular, pyogenic granuloma-like. 148 cutaneous classic Kaposi sarcoma lesions in 78 patients diagnosed at Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Department of Pathology between 2001-2013 were retrospectively evaluated for clinic and histopathologic characteristics of Kaposi's sarcoma lesions. The relationship of evaluation parameters with histological stage and histological variant was investigated. Clinical data of the cases were collected from patient files. The histopathological parameters were obtained from pathological examination of the archival materials by a single observer pathologist. Descriptive statistics for numeric variables were expressed as mean ± standard deviation, and categorical structure of data were expressed as the number and percentage in statistical evaluation. In our study, the usual type of Kaposi's sarcoma was identified as the most common histologic subtype. There was a significant relationship between erythrocyte extravasation, cellular atypia, promontory sign and histological stage. Cellular atypia and mitotic activity were observed more commonly in anaplastic type of Kaposi's sarcoma whereas epidermal vesicles/bullae formation and dermal edema were noted more frequently in lymphedematous subtypes. In conclusion, Kaposi's sarcoma subtypes may exhibit quite different morphological characteristics and may cause difficulty in differential diagnosis. The common occurrence of some features associated with the tumor and surrounding tissue in certain subtypes suggested that different pathogenetic mechanisms may be effective in the development of Kaposi's sarcoma subtypes.