Tip 2 diyabet nedeniyle takipli anemi saptanan hastalarda anemi etiyolojisi ve gastrointestinal sistem endoskopi sonuçları
Etiyology and gastrointestinal endoscopic findings of anemic patients followed with Type 2 diabetes
  1. Tez No: 389996
  2. Yazar: SELÇUK YAYLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, Anemi, Endoskopi, Malignite, Type 2 Diabetes, Anemia, Endoscopy, Malignancy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Diyabette aneminin etiyolojisi multifaktöryel olup böbrek hastalıklarına ek olarak inflamasyonu, besinsel yetersizlikleri, otoimmun hastalıkları, ilaçları ve hormonal değişiklikleri kapsar. Diyabetik hastalarda gelişen anemi nefropatinin erken evresinde olabileceği gibi, kronik hastalığa veya maligniteye sekonder olabilir. Son yıllarda diyabet, solid organ malignitelerinin gelişiminde suçlanmaktadır. Bu çalışmada anemi nedeniyle başvuran diyabetik hastalarda anemiye etki eden faktörlerin incelenmesi amaçlandı.GEREÇ VE YÖNTEM: Tip 2 diyabet nedeniyle takipli hastaların dosyaları geriye dönük olarak taranarak anemi saptanan ve anemi etiyolojisine yönelik tetkikleri yapılan 103 hasta çalışmaya alındı. Diyabetik anemili hastalarda demografik, hematolojik ve biyokimyasal verilerin analizi yapıldı. Diyabetik anemili hastalarda malignite sıklığı, malignite etiyolojisi, anemi tipi ve derinliğinin malignite varlığıyla ilişkisi, malignitenin tespit edilmesinde biyokimyasal parametreler, endoskopik ve görüntüleme yöntemlerinin etkisi ve malignite olmayan bireylerde anemi varlığı ve derinliğine GFR nin etkisinin incelenmesi amaçlandı.BULGULAR: Etiyolojik olarak en sık demir eksikliği anemisi (%69.9) saptandı. Tip 2 diyabetik 103 hastanın 11' inde (%10.7) malignite saptandı. Üst gastrointestinal endoskopide iki hastada (%1.9) mide kanseri, alt gastrointestinal endoskopide 4 hastada (%6.3) kolon kanseri saptandı. Endoskopik işlemlerde patoloji saptanmayan hastaların tomografi görüntüleri incelendiğinde 5 hastada ek olarak malignite saptandı. Malignite saptanan grupta sedimentasyon düzeyi anlamlı yüksek saptandı.SONUÇ: Diyabetik anemili hastalarda anemi tipi ve derinliğini dikkate almaksızın özellikle sedimentasyon yüksekliği olan bireylerde malignite taraması ön planda düşünülmelidir. Aneminin tipi ve derinliği bu kararımızı etkilememelidir. Ayrıca anemi etyolojisi olarak gastrointestinal inceleme normal olarak değerlendirilen hastalarda tomografik inceleme önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND BACKGROUND: Anemia in diabetes has multifactorial etiology. Diabetes mellitus involves nutritional deficiencies, autoimmune diseases, hormonal changes and medications. Anemia may devolop im the early stages of nephropaty or it can be secondary to chronic disease or malignancy. Solid organ malignancies has been found to be associated with diabetes in recent years. Our aim in this study was to determine the factors controbuting anemia in diabetic patients. MATERIALS AND METHODS: Data of the patients with Type 2 diabetes were screened retrospectively. 103 patients in whom anemia had been detected and etiologic work up for anemia had been completed were included in this study. Demographic, haematological and biochemical data of diabetic patients with anemia were analyzed. Frequency of malignancy, etiology of malignancy, type of anemia and relationship between malignancy and degree of anemia were examined in all patients. We determined the effect of biochemical parameters, endoscopic and imaging techniques for detection of malignancy also we want to emphasize the relation between GFR and degree of anemia in the anemic patients without malignancy. RESULTS: The most common etiology of anemia was found to be iron deficiency (69.9% of all anemic patients). Malignancy was detected in 11 (10.7%) of 103 patients. 2 patients (1.9%) were diagnosed with gastric cancer and 4 patients (6.3%) had colon cancer. Patients with negative endoscopic findings were further eveluated with thoracoabdominopelvic tomography (CT) which revealed additional malignancy in 5 patients. Sedimentation rate was found to be significantly higher in the malignancy group. CONCLUSION: In diabetic patients with anemia and if there is especially high sedimantion rate, malignancy screening should be performed. Type or degree of anemia should not affect this desicion. Patient with normal endoscopic findings should be further eveluated for malignancy with comprehensive CT imaging.