İç hastalıkları kliniğine yatan hastaların nütrisyonel değerlendirilmesi ve laboratuar parametreleri ile ilişkisi
Evaluation of the relationship between nutritional status and laboratory parameters of hospitalized patients of internal medicine clinic
  1. Tez No: 389997
  2. Yazar: MUSTAFA VOLKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TAMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Yatan hastalar, NRS-2002, MNA, Biyokimyasal testler
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Malnütrisyon birçok klinisyen tarafından göz ardı edilen özellikle yatan hastalar arasında yaygın bir durumdur. Hastanede yatan hastalarda %23-62 oranında bulunmuştur. Malnütrisyonun hastanede kalış süresinde uzama, başvuru sıklığında artış, enfeksiyonların sıklığında ve ciddiyetinde artış, kötü yara iyileşmesi, yürüyüş bozuklukları, düşme ve kırıklar ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu nedenle malnütrisyonun saptanması ve önlemlerinin alınması çok önemlidir. Bu çalışma da İç hastalıkları kliniğinde yatan hastalarda malnütrisyon sıklığının saptanması ve malnütrisyon varlığının laboratuvar parametrelerle ilişkisinin incelenmesi amaçlandı.Bu çalışmaya Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları servislerine ardışık olarak yatan 290 hasta alınmıştır. Yatışlarında 65 yaş altındaki hastalara NRS-2002, 65 yaş üzerindeki hastalara ise MNA uygulanmış, antropometrik ölçümler alınmış ve bunların bazı laboratuar verileri ile karşılaştırılması yapılarak hastanede yatan hastaların malnütrisyon durumu ve riski taranmıştır.Tüm hastalarda malnütrisyon tespit edilen hasta oranı %53.4 olarak bulundu. 65 yaşın altında malnütrisyon tespit edilen hasta oranı %44.4; 65 yaşın üzerinde malnütrisyon tespit edilen hasta oranı %64.6 olarak bulundu. Malnütrisyon tespit edilen hastaların daha yaşlı olduğu anlamlı olarak tespit edildi. Malnütrisyonlu olan hastaların daha zayıf olduğu ve vücut kitle indekslerinin belirgin düşük olduğu görüldü. Malnütrisyonu olan hastaların hemoglobin değerleri anlamlı olarak düşük bulundu. Malnütrisyonu olan hastaların lenfosit sayıları, sedimentasyon ve CRP değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu. Malnütrisyonu olan hastaların LDL, HDL, kolesterol ve trigliserid değerleri anlamlı olarak düşük bulundu. Malnütrisyonu olan hastaların albumin ve protein değerleri anlamlı olarak düşük bulundu.Hastanın nütrisyon ihtiyaçlarının belirlenmesi ve nütrisyon desteğinin sağlanması hekimin mesleki sorumluluğu içinde olan bir konudur. Her hekim nütrisyon desteğinin farmakolojik tedavi kadar önemli olduğunu, hastanın iyileşmesine ve genel performansına katkısı olacağını bilmeli ve bunu kendi pratiğinde uygulamalıdır.
Özet (Çeviri)
Malnutrition is very common in hospitalized patients and often neglected by clinicians. The prevalence of malnutrition is 23-62% in hospitalized patients. Malnutrition has been associated with hospital stay, increased readmissions to hospital, increased frequency and severity of infections, poor wound healing, gait disorders, falls and fractures. Therefore, detection and prevention of malnutrition are very important. We aim to emphasize high value of the prevelance of malnutrition in hospitalized patients and malnutrition associated laboratory parameters.This study included 290 patients hospitalized at the Department of Internal Medicine, Sakarya School of Medicine. Medical history, anthropometric measurements and nutritional assessment tests were obtained for each patient on admission. Nutritional Risk Screening 2002 was applied to patients younger than 65 years whereas Mini Nutritional Assesment was used for patients older than 65 years. Routine laboratory tests were performed for all patients on admission. The relationship between clinical assessments of nutritional status and mentioned parameters were compared.46.6% of the total subjects were found to be well nourished while 53.4% were classified to be malnourished. Among the patients younger than 65 years old, 55.6% were well nourished and 44.4% of the subjects were found to be malnourished. On the other hand, well nourished percentage was 35.4% and malnourished were 64.6% among the patients older than 65 years. Malnourished patients were significantly older. Malnourished patients were significantly weaker and body mass index was lower. Hemoglobin levels of malnourished patients were significantly lower and lymphocyte levels of malnourished patients were significantly higher. Sedimentation rate and CRP levels of malnourished patients were significantly higher than the well nourished group. LDL, HDL, cholesterol and triglycerides levels of malnourished patients were significantly lower like albumine and protein levels which were significantly lower in the malnourished group.Determination of the nutritional needs and providing nutrition support fort he patient is among the primary responsibilities of the physician. Every physician should know that nutrition support is as important as phamacotherapy and would add to healing and general performance status of the patient; hence he should apply this in his clinical practice.ey words: Malnutrition, Hospitalized patients, NRS-2002, MNA, biochemical tests