Omurga cerrahisi geçiren hastalarda postoperatifserebrospinal sıvı drenajının kan yaması (Bloodpatch) yöntemi ile tedavisi
Effectiveness of bloodpatch method for postoperative cerebrospinal fluid drainage in patients undergoing spine surgery
  1. Tez No: 390009
  2. Yazar: SERKAN ERMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ÇAĞRI KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan yaması, blood patch, omurga cerrahisi, insidental duramater yaralanması, serebrospinal sıvı akıntısı, Blood patch, spine surgery, incidental duramater injury, cerebrospinal fluid leak
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
“Omurga cerrahisi geçiren hastalarda postoperatifserebrospinal sıvı drenajının kan yaması (bloodpatch) yöntemi ile tedavisi”GİRİŞ VE AMAÇ: Omurga cerrahisi uygulanan hastalardaki komplikasyonlardanbiride, insidentalduramater yaralanmasına bağlı uzamışserebrospinal sıvı drenajının olmasıdır.Bu drenajın kontrolü Ortopedi ve Travmatoloji kliniklerinde omurga cerrahisi açısından önem arz etmektedir.Bu çalışmadaki amacımız omurga cerrahisi geçiren hastalarda uzamış serebrospinal sıvıkaçağının tedavisinde, birçok merkezde kullanılan kan yaması uygulamasının tedavideki etkinliğini araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM:Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğimizde omurga cerrahisi geçiren 1385 hasta çalışma kapsamında değerlendirildi. Çalışmada omurga cerrahisi geçiren, 5 gün ve üzeri drenajı olan 282 hasta araştırmaya dahil edildi.Bu araştırmadaklinik uygulama ve hasta takipleri daha önceden belirlenmiş“BOS drenajı açısından yüksek riskli cerrahi işlemler”protokolüne göre prospektif olarak gerçekleştirildi. Data analizleri ise retrospektif olarak yapıldı. BULGULAR:10 gün ve üzeri serebrospinal sıvıdrenajı olan64 hastaya kanyaması uygulandı. Hastaların 27'si(% 42.1) erkek, 37'si(% 57.9) kadındı. 23dejeneratifspinalstenoz, 14 skolyoz, 13revizyon omurga, 8 kifoskolyoz, 5kifoz, 1lomberdiskopati hastası mevcuttu. Kan yaması sonrası 53 hastanın akıntısı durdu.Serebrospinal sıvıakıntısı durmayan 11 hastanın 5'inin 3 gün içindespontan,6'sının kan yaması tekrarı sonrası akıntısı durdu. SONUÇ:Omurga cerrahisi sonrası uzamış serebrospinal sıvıdrenajınınazaltılması/durdurulmasındakan yaması(blood patch)yöntemi etkili,pratik,maliyet gerektirmeyen, düşük komplikasyonları olan başarılı bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
“ Effectiveness of bloodpatch method for postoperative cerebrospinal fluid drainage in patients undergoing spine surgery ”BACKGROUND AND PURPOSE :The incidental injury to the dura mater that cause prolonged cerebrospinal fluid drainage is one of the complications in patients undergoing spinal surgery.The control of this drainage is of great importance in Orthopedics and Traumatology Clinics.The aim of this studywas to investigate the effectiveness of blood patch method which is preffered in many centers to treat prolonged cerebrospinal fluid leak in patients undergoing spine surgery. MATERIALS AND METHODS :In this study we reviewed 1385 patients who underwent spine surgery in our clinic. 282 patients who underwwent spine surgery with more than 5 days of serebrospinal fluid drainage,were included in this study. In this study we followed patients prospectively according to a predetermined protocol that is“high-risk surgical procedures in terms of cerebrospinal fluid drainage”, this data analysis was performed retrospectively. RESULTS: Bloodpatch method was used in 64 patients that had a CSF drainage more than 10 days. 27(42.1%) of the patients were male and 37 (57.9% ) were female. Of these patients 23 had degenerative spinal stenosis, 14 had scoliosis, 13 had revision spine, 8 had kyphoscoliosis, 5 hadkyphosis and 1 had lumbar discopathy. Application of blood patch resulted in prompt cessation of drainage in 53 of the patients. In five of the remaining 11 patients spontaneous drainage cessation was seen in 3 days following blood patch application. In the remaining six patients in whom primary blood patch application failed, a second trial was attampted with a successful result. CONCLUSION: Prolonged cerebrospinal fluid drainage after spinal surgery can be managed by blood patch application. This is an effective, quick , promising and a low cost method with low risk of complications.