Sperm parametrelerinin intrauterin inseminasyon (IUI) başarısına etkisi
The effects of sperm parameters to intrauterin insemination (IUI) success
  1. Tez No: 390028
  2. Yazar: FATMA ZEHRA YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin inseminasyon, İnfertilite, Sperm parametreleri, Varikosel, Yaş, Age, Intrauterine Insemination, Infertility, Sperm Parameters, Varicocele
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Amacımız, intrauterin inseminasyon uygulanan hastaların eşlerine ait sperm parametrelerini ve infertilite hasta kartlarındaki bazı verileri değerlendirerek gebelik oranlarına olası etkilerinin ortaya konulmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2013 ve Haziran 2014 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, intrauterin inseminasyon uygulaması gerçekleştirilmiş olan 251 infertilite hastasının (356 siklus) eşlerine ait semen analizlerinin ve infertilite hasta verilerinin değerlendirildiği retrospektif bir çalışmadır. BULGULAR: Çalışmamızda 56 klinik gebelik gelişmiş, 3 tanesi abortus ile sonuçlanırken 53 canlı doğum gerçekleşmiştir. Siklus başına gebelik oranı %15,73 tür. BMI, FSH, yaş, cinsel perhiz süresi, çözünürlük süresi, infertilite süresi, koital aktivite sıklığı, ovulasyon indüksiyon protokolü, uygulanan siklus sayısı parametrelerinin IUI'da tedavi başarısı üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Ancak sperm yıkama işlemi sonrası ve cinsel perhiz süresi >3 gün olan grupta A hareketlilik değerlerinde anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. Varikosel varlığında normospermi ve teratozoospermi oranlarında düşüş olduğu, ancak astenozoospermi ve oligozoospermi oranlarında ise artış olduğu görülmüştür. SONUÇ: Sonuç olarak, 251 hasta ve 356 IUI siklusunu baz alarak yaptığımız retrospektif çalışmamızda 56 adet gebelik geliştiği, siklus başına gebelik oranlarının yaptığımız literatür taramalarındaki değerler ile örtüştüğü görülmüştür. Ancak gözlem sayılarının azlığı sebebiyle istatistiksel karşılaştırmalarda bazı parametrelerde sağlıklı değerlendirme yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Our goal is to evaluate the potential effects of sperm parameters and infertility patient card datas on pregnancy rates the patients who undergo intrauterine insemination. MATERIAL AND METHODS: This is an retrospective study between January 2013 and June 2014 which was held intrauterine insemination application 251 infertility patients (356 cycles) at Sakarya University Training and Research Hospital. We evaluate semen analysis and infertility patient card datas. FINDINGS: In our study, 56 clinical pregnancy advanced, 3 of these were abortus, the rest of 53 resulted as live births. The pregnancy rate per cycle was 15.73% . BMI, FSH, age, abstinence time, resolution, duration of infertility, coital activity frequency, ovulation induction protocol, the number of applied cycles showed no significant effect on the success of the IUI treatment. But after sperm washing process and in the group of abstinence time >3 days was found to be a significant increase in the A motility values. We observed a decrease of normospermie and teratozoospermia rate in the presence of varicocele, but an increase of the rate of asthenozoospermia and oligozoospermia. CONCLUSION: As a result, 251 patients and 356 IUI cycles based and has developed 56 pregnancies in our retrospective study. The pregnancy rates for per cycle were found to match the values in the literature. However, due to their small number of observations in some parameters, statistical comparisons could not be made healthy assessments.