2-oktil siyanoakrilat doku yapıştırıcısının olası ototoksik etkilerinin araştırılması
Investigation of possible ototoxic effects of 2-octyl cyanoacrilate tissue adhesive
- Tez No: 390042
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Distorsiyon ürünü otoakustik emisyon, Oktil siyanoakrilat, Ototoksisite, Distortion product otoacoustic emissions, Octylcyanoacrilate, Ototoxicity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç Cerrahi operasyonlar sırasında doku yapıştırıcılarına ihtiyaç duyulmaktadır. 2-oktil siyanoakrilat bir tür doku yapıştırıcısıdır ve çeşitli kulak operasyonlarında bu amaçla kullanılabilmektedir. Ototoksisite çeşitli terapotik ajanlar ve kimyasal maddelere maruz kalma sonucu koklear ve vestibüler organda ortaya çıkan hasarlanmadır. Bu çalışmada orta kulak cerrahileri sırasında kullanılan 2-oktil siyanoakrilatın ototoksik etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem 14 adet sıçanın sağ kulaktaki işitmeleri distorsiyon ürünü otoakustik emisyon yöntemiyle, 1000, 2000, 4000, 6000, 8000 Hz frekanslarında, operasyon öncesinde ölçüldü. Sıçanların sağ kulaklarına intratimpanik olarak 2- oktil siyanoakrilat uygulandı. Ölçüm postoperatif 7. ve 28. günlerde aynı frekanslarda tekrarlandı. SNR (sinyal- gürültü oranları) değerlerinin ortalamaları her frekans için kaydedildi. Sonuçlar student t-test ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular Operasyon öncesi ve sonrasında (7. ve 28. gün) 1000, 2000, 4000, 6000 ve 8000 Hz frekans bantlarında oluşan SNR ortalaması sırasıyla -0.614, 1.85, 5.264, 9.864, 10.828 dB / -0.385, 1.428, 4.242, 7.142, 8.514 dB ve 0.05, 2.02, 3.485, 8.057, 9.735 dB olarak ölçülmüştür. Operasyon öncesi ve sonrasında ölçülen SNR değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. (p>0.05) Sonuç Çalışmamızda 2-oktil siyanoakrilatın ototoksik etkisi saptanmamıştır. Ancak bu konuda yapılan yeterli çalışma olmadığı için bu sonucun başka çalışmalar ile desteklenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose Tissue adhesives are needed during surgeries. 2-octyl cyanoacrylate is a kind of tissue adhesive and it can be used for this purpose in various ear operations. Ototoxicity is the injury occuring in cochlear and vestibular organs as a result of exposure to various therapeutic agents and chemical substances. In this study, ototoxic effects of 2-octyl cyanoacrylate used during middle ear surgery were investigated. Materials and Methods Hearing in the right ears of 14 rats were measured by the distortion product otoacoustic emissions method in 1000, 2000, 4000, 6000, 8000 Hz frequencies preoperatively. 2-octyl cyanoacrylate was applied to the right ears of rats intratympanically. Measurement were repeated at postoperative 7th and 28th days in the same frequencies. Mean SNR (signal-to-noise ratio) values were recorded for each frequency. Results were compared with Student's t-test statistically. Findings Averages of SNR preoperative and postoperative (7 and 28 days) formed in the 1000, 2000, 4000, 6000 and 8000 Hz frequency band were measured -0.614, 1.85, 5.264, 9.864, 10.828 dB / -0.385, 1.428, 4.242, 7.142, 8.514 dB and 0.05, 2.02, 3.485, 8.057, 9.735 dB respectively. There was no statistically significant difference between SNR values measured before and after the operation (7th and 28th days). (p>0.05) Result In our study, ototoxic effects of 2-octyl cyanoacrilate was not detected. Owing to the limited number of studies conducted on this issue, these results must be supported by further investigations.