Üçüncü ventrikül mikrocerrahi anatomisi: Üçüncü ventrikülün anterior transkallozal yaklaşımla cerrahi sınırları
Microsurgical anatomy of the third ventricle: Limitations of the anterior transcallosal approach to the third ventricle
- Tez No: 390117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN TANRIÖVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: üçüncü ventrikül, anterior transkallozal yaklaşım, anterior komissür, third ventricle, anterior transcallosal approach, anterior commissur
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Üçüncü ventrikülün mikrocerrahi anatomisi ile bu bölge lezyonlarına ulaşmak için en sık kullanılan yol olan anterior transkallozal yaklaşımın tipleri incelenmiştir. Yöntem: Bu çalışmada, 11 adet postmortem insan beyin spesimeni, Klingler metoduna uygun şekilde fikse edildi. Bölgenin anatomisi ile üçüncü ventriküle yaklaşım yolları gösterilerek üç boyutlu çekim tekniği ile fotoğraflandı ve morfometrik inceleme yapıldı. Bulgular: İnterhemisferik yoldan girilerek, anterior transkallozal insizyon yapılmış ve lateral ventriküle ulaşılmıştır. Operasyon koridorunda geçilen anatomik yapıların özellikleri ve cerrahi sırasında gelişebilecek olası komplikasyonları anlatılmıştır. Bu aşamadan sonra, üçüncü ventriküle transforaminal, subkoroidal, interforniseal ve transkoroidal yaklaşım yolları gösterilmiş, bu yolların avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır. Üçüncü ventrikülde yer alan önemli anatomik yapıların morfolojik incelemelerinin sonuçları tablolarla gösterilmiştir. Ayrıca, üçüncü ventrikülün ön duvarında yer alan anterior komissürün diseksiyonu ile bu lif demetinin anatomisi detaylı olarak incelenmiştir. Sonuç: Hangi yaklaşım yolunun uygulanacağı konusu her hastada farklılık göstermekle birlikte; tümörün tipi, boyutu, vasküler paterni, yerleşim yeri ve invazyon durumuna göre radyolojik görüntülemeler eşliğinde bu karar verilir. Cerrahi sırasında gelişebilecek hasarların neler olabileceği, buna bağlı hangi komplikasyonların gelişebileceği önceden öngörülmelidir. Anterior komissürün korunması elde edilen veriler ışığında özel önem arz etmektedir. Anterior transkallozal yaklaşımda bahsedilen dört ana yoldan hangisi tercih edilirse ne şekilde bir cerrahi alanda çalışılması gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır. Ulaşılması zor olan bu bölgede, güvenli şekilde maksimum tümör rezeksiyonunun sağlanması ve postoperatif dönemde elde edilmek istenen cerrahi sonuçlar, ancak bu bölgenin mikrocerrahi anatomisinin iyi bilinmesi ve manipüle edilecek anatomik yapıların fonksiyonlarının göz önünde tutulması ile mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study was to determine the microsurgical anatomy of the third ventricle and the anatomical limitations of the anterior transcallosal approach to the third ventricle. Method: Eleven postmortem human brain specimens were prepared according to Klingler's method. While each specimen was dissected, the anatomy and the approach to the third ventricle's 3D images was captured. Findings: Anterior transcallosal incision was made by the interhemispheric approach and lateral ventricle was reached. The attribution of anatomic structures at the operation corridor and the potential complications during surgery was told. After this stage, we define the transforaminal, subchoroidal, interforniceal and transchoroidal approaches both their andvantages and disadvantages. Important anatomic structures of the third ventricle, shown in tables, was observed morphologically. Additionally, anterior commissur was dissected and the anatomy of this fiber tract was studied particularly. Results: In each patient, type of the approach can vary depending on tumor type, size, vascular pattern, localisation and invasion. Surgeon can make a decision with the radiologic evaluation. We anticipate the peroperative damages and corresponding complications. It's important to prevent the anterior commissure injury. It's told that choosing the correct one among all these four types of anterior transcallosal approach depends on which area is going to be worked. The goal of this region's surgery is to ensure maximum tumor resection safely with good postoperative results. But, the other hand we must know this region's microsurgical anatomy and the function of the manipulated anatomical structures.