Üçüncü ventrikül mikroşirurjikal anatomisi ve ilişkili ak madde yolları: İki boyutlu ve üç boyutlu anatomik çalışma
Microsurgical anatomy of third ventricle and related white matter tracts:2D and 3D anatomical study
- Tez No: 815820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TALHA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Üçüncü ventrikül, ak madde diseksiyon, ventriküler sistem, ak madde yolları, cerrahi yaklaşımlar, Third ventricle, white matter dissection, ventricular system, white matter tracts, surgical approaches
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Üçüncü ventrikül; beynin merkezinde ve orta hatta yerleşen, her iki hemisferin medial yüzleri arasında yer alan boşluktur ve ventriküler sisteminin bir parçasıdır. Üçüncü ventrikülün duvarları birçok önemli anatomik oluşum ile yakın komşuluk halindedir. Bu yakın komşuluk, bölge anatomisinin iyi kavranması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada ak madde diseksiyonları yapılarak üçüncü ventrikül ve komşu ak madde yapılarının mikroşirurjikal anatomisi hakkında üç boyutlu görsel veriler elde edilmesi ve bu yolla yeni tedavi modalitelerinin ve cerrahi yaklaşımların geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Laboratuvarı'nda gerçekleştirilmiştir. Çalışma postmortem Klingler yöntemiyle fikse edilmiş 4 adet beyin spesimeni kullanılarak tamamlanmıştır. Diseksiyonlar arasında spesimenler %70 alkol solüsyonu içerisinde oda sıcaklığında muhafaza edilmiştir. Diseksiyonlar Zeiss OpMi-1 markalı cerrahi mikroskopta x4 x10 x40 büyütme dereceleri ile mikrocerrahi set (Rhoton disektörü, çeşitli boylarda metal ve tahta spatula, disektör, aspiratör ve dişsiz penset) yardımıyla yapılmıştır. Tüm diseksiyonlar Canon EOS 200D fotoğraf makinesiyle 2D VE 3D formatında fotoğraflanmıştır. Üç boyutlu çekimler 18-55 mm ve 100 mm (makro) objektif lensleri, ring flaş, tripod ve kızak kullanılarak stereoskopik çekim tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda üçüncü ventrikülün duvarlarına ait yapıları ve ilişkide olduğu ak madde yollarını üç boyutlu olarak ortaya koymak amacıyla mikrotomla kesilmiş spesimende korteksten derin dokulara ve üçüncü ventrikül kavitesine doğru diseksiyonlar yapıldı. Üçüncü ventrikül duvarlarına ait oluşumlar ve ilişkili olduğu ak madde yolları gösterildi. Diseksiyona serebral hemisferle devam edildi. Hemisfer üzerinde üçüncü ventriküle ait duvar yapıları ve ilişkili ak madde yolları gösterildi. Üçüncü ventrikül beynin merkezinde yer alması nedeniyle birçok hassas nörovasküler yapı ile ilişki içindedir. Üçüncü ventriküle anterior interhemisferik, posterior interhemisferik ve supraserebellar yaklaşımlarla neokorteks hasarına yol açmadan ulaşılabilmektedir. Üçüncü ventrikül anatomisi ve ilişkili ak madde yollarının üç boyutlu olarak iyi bilinmesi bu bölgeye yapılacak cerrahi yaklaşımları güvenli ve mümkün hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
The third ventricle is a cavity located in the midline and center of the brain between medial aspects of two hemispheres and is a part of the ventricular system. The walls of the third ventricle have surfaces that have close relationship between various important anatomical structures. Anatomical knowlegde is crucial to understand the third ventricle region. In this study, it was aimed to show the microsurgical anatomy and the white matter tracts related to the third ventricle to obtain three dimensional pictures which might enable us to develop new approaches and novel treatment modalities. The study was carried out in Yeditepe University Faculty of Medicine Neurosurgery Laboratory. In the study, 4 postmortem brain specimens fixed by the Klingler method were used. Between dissections, specimens were preserved in 70% alcohol solution at room temperature. Dissections were performed under a Zeiss OpMi-1® surgical microscope with x4 x10 x40 magnifications with the help of a microsurgical set (Rhoton dissector, metal and wooden spatulas of various sizes, dissector, suction, and toothless forceps). All dissections were photographed with Canon EOS 200D camera. The shots were photographed with stereoscopic shooting technique using 18-55 mm and 100 mm (macro) objective lenses, ring flash, tripod and sled apparatus. In our study, specimens cut with microtome was dissected from the cortex to the deep tissues to expose the third ventricle cavity and the white matter tracts related to this region. The next dissections are carried out in the single cerebral hemisphere. The major structures in the walls of third ventricle and related white matter tracts were demonstrated. Because it is in the center of the brain, the third ventricle has close relationships with various delicate neurovascular structures. It is possible to reach the third ventricle by using anterior interhemispheric, posterior interhemispheric and supracerebellar approaches without damaging neocortex with transcortical approaches. Three dimensional knowledge of the anatomy of the third ventricle and related white matter tracts will make surgical approaches to the this region safe and feasible.