Klimakterik dönemdeki kadınların cinsel işlev özellikleri: Toplum temelli çalışma
Women's sexual function in climacteric period: A population-based study
- Tez No: 390167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Klimakteriyum, Menopoz, Cinsel İşlev Özellikleri, Cinsel Memnuniyet, Climacterium, Menopause, Sexual Function, Sexual Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, klimakterik dönemdeki kadınların cinsel işlev özelliklerini toplum temelli olarak belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ocak-Mayıs 2015 tarihleri arasında, kesitsel tanımlayıcı nitelikte ve toplum temelli olarak gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini; 45-65 yaş arası klimakterik dönemde olan, cinsel yönden aktif ve düzenli cinsel yaşamı olan, mental düzeyi ve okuma yazma durumu yeterli, araştırmaya katılmaya gönüllü 282 klimakterik kadın oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama araçları olarak, kadınların sosyo-demografik ve genel sağlık özelliklerini belirlemek için Tanılama Formu, menopoz semptomlarını değerlendirmek için Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ), cinsel işlevleri değerlendirmek için Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi (KCFİ), cinsel memnuniyeti belirlemek için Kadın Cinsel Memnuniyet Ölçeği (KCMÖ) kullanılmıştır. Formlar evde uygun ortam sağlanarak, araştırmacı tarafından mahremiyete özen gösterilerek ve etik kurallara uyularak, yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Her bir görüşme ortalama 30 dakika sürmüştür. Elde edilen verilere göre, klimakterik dönemde menopoz semptomlarının görülme sıklığının arttığı, klimakterik döneme özgü değişiklikler oldukça, kadın cinsel yaşamının ve memnuniyetinin azaldığı, somatik şikayetlerin cinsel memnuniyeti etkilemediği, somatik ve psikolojik şikayetlerin cinsel isteği, psikolojik şikayetlerin ise cinsel doyumu etkilemediği; kadın cinsel işlevlerinin cinsel memnuniyeti pozitif yönde etkilediği; kadın cinsel işlevinin ve cinsel memnuniyetin sosyo-demografik özellikler, obstetrik/jinekolojik özellikler ve genel sağlık durumlarından etkilendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, klimakterik dönemdeki menopoz semptomlarının kadında cinsel yaşamın olumsuz yönde etkilendiği ve memnuniyetinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study has been conducted for determining the sexual function of climacteric women. This population-based study conducted between January and May of 2015 with cross-sectional and descriptive qualities has used the following as its sample subject is 282 between 45 to 65 year old women volunteers in their climacteric period who are sexually active with a regular sexual life, with a healthy mental state and adequate intellect. For collecting data; identification forms for determining the subjects' socio-demographic and general health properties, Menopause Rating Scale (MRS) for the evaluation of their menopausal symptoms, The Female Sexual Function Index (FSFI) to evaluate their sexual functionalities, and Sexual Satisfaction Scale for Women (SSS-W) to investigate on sexual contentment. The forms have been applied in person within a house environment with respect to common courtesy, ethics and privacy. Each interview has taken 30 minutes on average. Based on the data gathered, it has been observed that; menopausal symptoms increase during the climacteric phase, female sexual activity and contentment decrease as the unique changes of the climacteric phase kick in, somatic complaints or problems do not have an effect on sexual satisfaction, sexual drive is not affected by somatic or psychological complaints or problems, sexual contentment or satisfaction is not affected by psychological complaints or problems, female sexual functionality has a positive effect on sexual contentment, and female sexual functionality and sexual contentment are affected by socio-demographic properties, obstetrical/gynecological properties and the general health state of the individual. In conclusion, it was observed that menopausal symptoms experienced during the climacteric period have a negative effect on sexual activity and sexual satisfaction.