İzmir/Çiğli ilçesindeki köpeklerde Ehrlichiosis, Anaplasmosis, Borreliosis ve Dirofilaria immitis'in prevalansı
Prevalence of Ehrlichiosis, Anaplasmosis, Borreliosis and Dirofilaria immitis in dogs in Izmir/Ciğli
- Tez No: 390192
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PAŞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anaplasmosis, Borreliosis, Dirofilaria immitis, Ehrlichiosis, Köpek, Anaplasmosis, Borreliosis, Dirofilaria immitis, Dogs, Ehrlichiosis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, İzmir/Çiğli ilçesindeki köpeklerde vektörlele taşınabilen bazı enfeksiyoz hastalıklardan ehrlichiosis, anaplasmosis, borreliosis ve Dirofilaria immitis enfeksiyonlarının prevalanslarının serolojik olarak araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, İzmir/Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü kliniğine getirilen klinik olarak sağlıklı ya da klinik bulgu gösteren toplam 100 köpek kullanılmıştır. Köpeklerin ırk, yaş ve cinsiyetleri belirlenerek fiziksel muayeneleri yapılmıştır ve hastalıkların tanısı için serum örnekleri toplanmıştır. Köpeklerde her bir serum örneğinde ehrlichiosis, anaplasmosis, borreliosis ve Dirofilaria immitis enfeksiyonlarının belirlenmesi için ELISA prensibiyle çalışan SNAP* 4DX* Plus (IDEXX Laboratories) ticari hızlı test kiti uygulanmıştır. Bu çalışmada, muayene edilen 100 köpeğin 20 (%20)'sinin ehrlichiosis, 14 (%14)'ünün anaplasmosis ve 2 (%2)'sinin de Dirofilaria immitis yönünden seropozitif olduğu belirlenirken, borreliosis yönünden seropozitif hayvanlar tespit edilmemiştir. Ayrıca 14 olguda ehrlichiosis ve anaplasmosis, 2 olguda ehrlichiosis ve Dirofilaria immitis ile ko-enfeksiyon belirlenmiştir. Sonuç olarak, İzmir/Çiğli ilçesinin köpeklere vektörlerle taşınabilen ehrlichiosis ve anaplasmosis yönünden yüksek, D. immitis yönünden ise düşük oranda risk oluşturduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda, bu hastalıkların İzmir/Çiğli ilçesinde mono veya ko-enfekte şeklinde görülebilmesinden dolayı köpeklerde hastalıkların ayırıcı tanısında dikkate alınmasının ve bu bölgede vektörlerle taşınabilen bu hastalıklara karşı gerekli koruyucu önlemlerin alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study the aim was to analyze the prevalances of some selected vector-borne diseases as ehrlichiosis, anaplasmosis, borreliosis and Dirofilaria immitis dogs in İzmir/Çiğli province. In the present study a total of 100 dogs that were clinically healthy or presenting clinical signs were enrolled that referred to İzmir/Çiğli Municipality Veterinary Directories. Breed, age and sexes of dogs were determined, then were physically examined and sera samples were withdrawn for disease diagnosis. Among all sera samples of dogs commercially available rapid (Idexx Lab) test kits with ELISA principle capable of diagnosing ehrlichiosis, anaplasmosis, borreliosis and Dirofilaria immitis. In the present study out of 100 dogs enrolled 20 (20%) within ehrlichiosis 14 (14%), anaplasmosis and 2 (2%) D. immitis cases presented seropositivity, whereas there was no seropositivity against borreliosis. Besides 14 dogs were co-infected with ehrlichiosis and anaplasmosis, 2 other with D. immitis and ehrlichiosis. In conclusion, it was suggested that İzmir/Çiğli province showed high against vector borne diseases such as ehrlichiosis and anaplasmosis, whereas showed few risk against Dirofilaria immitis. Furthermore it must be mentioned that though the latter diseases presented mono or co-infection in İzmir/Çiğli province, they must be taken into consideration through differention diagnosis of diseases among dogs, and necessary preventive measurements should be applied against vector borne diseases in this region.