Giardia duodenalis ile doğal infekte köpeklerde tek doz seknidazol' ün sağaltım etkinliğinin araştırılması
Interpretation of single dose secnidazole against naturally occuring Giardia duodenalis in dogs
  1. Tez No: 390197
  2. Yazar: CEREN KARAHALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: köpek, Giardiazis, sağaltım, seknidazol, dog, Giardiasis, treatment, secnidazole
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Giardia duodenalis ile doğal infekte köpeklerin sağaltılması için 30 mg/kg tek doz seknidazolün etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, farklı ırk, yaş ve cinsiyetten 12 köpek araştırma kapsamına alındı. Giardia duodenalis ile doğal infekte köpeklerin tanısı dışkı flotasyonunda trofozoit ve/veya kistin görülmesine ilaveten ELİSA ve immunokromatografik yöntemlerle çalışan hızlı test kitleri ile konuldu. Bütün olgularda 0, 3, 7 ve 10. günlerde gram dışkıdaki kist sayımı yapıldı. 0. ve 10. günlerde hematolojik (WBC, RBC, HCT, MCHC, PLT) ve serum biyokimyasal (ALT, kreatinin, trigliserid, üre) değerleri ölçüldü. Ayrıca fekal skorlama için 10 gün boyunca tüm olguların dışkıları takip edildi. Seknidazol sağaltım grubu (n:6) ve kontrol grubu (n:6) olmak üzere iki grup oluşturuldu. Sağaltım grubundaki köpeklere 0. gün 30 mg/kg tek doz seknidazol oral yolla uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir etken madde verilmemiştir. Gram dışkıdaki kist sayısı, fekal skorlar, hematolojik ve serum biyokimyasal değerler gerek gruplar arası gerekse grup içi karşılaştırmalar ile değerlendirildi. Kist saçılımı sağaltım grubunda 3., 7. ve 10. günlerde anlamlı derecede (P˂0.01) azalırken; kist atılımının geometrik ortalaması değerlendirildiğinde % 100 azalma saptandı. Fekal skorlar gün bazında değerlendirildiğinde sağaltım grubundaki köpeklerin dışkıları 3. günden itibaren normal skora (3) yaklaştığı görüldü. Gruplar arası hematolojik değerlerin istatistiksel incelemesinde her 2 grupta da yalnızca WBC değerleri 0. ile 10. günler arasında ortalama değerlerde istatistiksel farklılık tespit edildi. Serum biyokimyasal değerler her iki grupta referans aralıkta bulunmuştur. Sonuç olarak, köpeklerde Giardiazis sağaltımında 30 mg/kg tek doz seknidazol uygulama kolaylığı bulunan, ucuz, güvenilir, tam etkin ve hızlı iyileşme sağlayan bir sağaltım protokolü olarak yerini alabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In the present study the aim was to establish the efficacy of 30 mg/kg single dose secnidazol in dogs naturally infected with Giardia duodenalis. For those purposes a total of 12 dogs, from various breed, age and of both sexes were enrolled. Diagnosis was based on detection of trophozoit and/or cysts on fecal flotation among dogs naturally infected with Giardia duodenalis, besides by use of rapid diagnostic test kits working with ELISA and immunochromatographic principles. Cyst count per gram of feces were performed among days 0., 3., 7. and 10 in all cases. On days 0 and 10 hematologic (WBC, RBC, HCT, MCHC, PLT) and serum biochemical (ALT, creatinine, triglycerid, urea) values were determined. Furthermore in attempt to analyze fecal scores fecal samples were monitorized for 10 days in all cases. Two group of dogs secnidazole group (n:6) and control group (n:6) were enrolled. Among dogs enrolled in treatment group secnidazole was administered at a single dosage of 30 mg/kg perorally on day 0, whereas control group were left without any active ingredient. Cyst count per gram feces, fecal scores, hematological ans serum biochemical values were analyzed among groups and intragroup comparisons. On days 3., 7., and 10 th there was significant (P˂0.01) reduction in cyst excretion; whereas evaluation of mean geometric cyst excretion revealed 100% reduction. Evaluation of fecal scores on daily basis revealed that feces of dogs in treatment group after day 3 were appearently close to normal score (3). Among two group statistical analysis of hematological varaibles revealed significance on days 0 and 10. Serum biochemical varaibles were within reference ranges in both groups. In conclusion secnidazole at a single dose of 30 mg/kg might be practically appliable, reasonably priced, safety, completely effective and causing rapid recovery treatment protocole for therapy of dogs with Giardiasis.