Travmatik yaşam olayları ve sorun çözme becerilerinin intihar davranışı ile ilişkisi
The relationship of traumatic life events and problem solving skills with suicidal behavior
  1. Tez No: 390204
  2. Yazar: BETÜL GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik yaşam olayları, sorun çözme, intihar, intihar düşüncesi, intihar girişimi, Traumatic life-events, problem solving, suicide, suicidal ideation, suicidal attempts
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde travmatik yaşam olayları ve sorun çözme becerisi düzeylerinin intihar davranışı ile olası ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, Adnan Menderes Üniversitesi'nde öğrenim gören 624 (% 64,9 kadın) öğrenci oluşturmuştur. Katılmayı kabul eden öğrenciler demografik özellikler ve intihar davranışı hakkında sorular ile sorun çözme becerilerini değerlendiren Gözden Geçirilmiş Sosyal Sorun Çözme Envanterini ve travmatik yaşam olaylarını değerlendiren Travmatik Yaşantılar Ölçeğini içeren bir anket formu doldurmuşlardır. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin % 25,7'si kendilerini öldürmeyi düşünmüş ve % 9'u da bu yönde bir girişimde bulunmuşlardır. Grubun % 59,5'i başlarına en az bir travmatik yaşam olayının geldiğini belirtmiştir. Ayrıca yapılan analizler, sorun çözme becerisindeki yetersizliğin ve travmatik olaylara maruz kalmanın hem intihar düşüncesi hem de girişimlerinin bağımsız yordayıcıları olduklarını göstermiştir. Diatez-stres modeli doğrultusunda, hem intihar düşünceleri hem de girişimleri, sorun çözme becerileri yetersiz olan ve aynı zamanda başlarına fazla travmatik olay gelen öğrenciler arasında yoğunlaşmıştır. Bulgular sorun çözme becerisi düzeyinin düşük olması ve aynı zamanda travmatik olaya maruz kalmanın intihar davranışının önemli bir yordayıcısı olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to investigate the prevalence and the relationship of traumatic life events and problem solving skills to suicidal behavior in a group of university students. The study was conducted with 624 (64.9% women) students from Adnan Menderes University. Students who accepted participation filled in a questionnaire that contained questions about socio-demographics, suicidal behavior, traumatic experiences questionnaire and a social problem solving inventory-revised. In the results of the analyses, of the students, 25.7 % reported having thought and 9 % reported having attempted suicide. 59.5 % of the sample experienced at least one traumatic life-event. Additionally, analyses showed that inefficient problem solving and experiencing of traumatic life events were independent predictors of both suicidal thoughts and attempts. In accordance with diathesis-stress model, both suicidal thoughts and attempts were found to be most frequent among persons with inefficient problem solving skills and who were also exposed to a large amount of traumatic life events. Findings indicate that inefficient problem solving and experiencing of large amount of traumatic life events together may be predictors of both suicidal ideation and attempts.