Sağ ve sol hemisfer lezyonu olan hemiparetik bireylerde dengenin karşılaştırılması
Comparison of balance in hemiparetic patients with right and left hemispheric lesion
- Tez No: 390233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemisferik Lezyon, Hemiparezi, Denge, Hemispheric Lesion, Hemiparesis, Balance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağ veya sol hemisferde tek lezyonu olan hastalarda denge yeteneğini karşılaştırmaktır.Bu çalışmaya Modifiye Rankin Skalası için ≤ 3 puan ve Hodkinson Mental Test için ≥ 8 puan alan toplam 50 hemisferik lezyonlu birey dahil edilmiştir. Olgular iki gruba ayrılmıştır: Grup I'e sağ hemisfer lezyonu olan 25 hasta (yaş aralığı 23-82 yıl) ve Grup II'ye sol hemisfer lezyonu olan 25 hasta (yaş aralığı 24-81 yıl) dahil edilmiştir. Olguların bağımsızlık seviyelerini belirlemek için Barthel İndeksi kullanılmıştır. Dengelerini değerlendirmek için aşağıdaki testler kullanılmıştır: (1) Klinik denge ölçümü için Tek ayak üzerinde durma testi, Zamanlı Kalk-Yürü Testi (ZKYT), 10 metre yürüme testi, Otur-kalk testi ve Berg Denge Skalası kullanılmıştır. (2) Aletli denge değerlendirmesi için Portatif Bilgisayarlı Kinestetik Denge Cihazı (Sport-KAT 550) kullanılmıştır. İki grup arasında bağımsızlık seviyeleri benzer olarak bulunmuştur. Grup I'in aritmetik ortalaması 87.40 ± 9.02 (puan aralığı, 75-100) ve Grup II'nin aritmetik ortalaması 87.60±8.30 (puan aralığı, 75-100) (p>0.05).Sonuçlar, denge ölçümlerinde sol hemisfer lezyonu olan hastaların daha iyi sonuç aldıklarını göstermiştir (p≤0.05). Sağ veya sol hemisfer lezyonu olan hastaların denge yetenekleri kötüdür. Beyin lezyonu geçiren hastalarda, hemisferik lezyonun lokalizasyonu ile denge yetenekleri birbiriyle ilişkilidir. Lezyonun lokalizasyonu denge bozukluklarının şiddetini etkilemektedir. Bu nedenle; fizyoterapi ve rehabilitasyon programı planlandığı zaman hemisferik lezyonlar arasındaki farklılıkların dikkate alınması gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare balance ability in patients with single lesion of either the right or the left hemisphere. A total of fifty hemipheric lesion survivors having a score of ≤3 for Modified Rankin Scale and a score of ≥8 for Hodkinson Mental Test were included in this study. The sample was divided in two groups: Group I included 25 patients with right hemispheric lesion (range, 23-82 yrs); Group II included 25 patients with left hemispheric lesion (range, 24-81 yrs). The Barthel Index was used to determine independency level of the sample. The following tests were used to evaluate their balance ability: (1) One leg stand test, Timed Up-Go(TUG) Test, 10-meter walk test, Sit-to-stand test and Berg Balance Scale (BBS) was used to clinical balance measurement. (2) Portable Computerized Kinesthetic Ability Trainer (Sport-KAT 550) was used to for instrumental balance assessment. The independency level of two groups was similar. The median was 87.40±9.02 (range,75-100) for Group I; 87.60±8.30 (range,75-100) for Group II (p>0.05). The results showed that the patients with left hemispheric lesion had better scores for balance measurements (p≤0.05). The patients with lesion of either the right or the left hemisphere perform balance ability poorly. Hemispheric lesion location is related to balance disturbances in brain lesion survivors. There is effect of lesion location on severity of balance impairments. That's why; the differences between hemispheric lesions should be considered when phsiotherapy and rehabilitation program is planned.