Menemen koşullarında yüksek tünel altında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinin organik üretimde agronomik açıdan değerlendirilmesi
Agronomic evaluation of the some strawberry cultivars, were cultivated under high tunnel under Menemen conditions
- Tez No: 390348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI ZAFER CAN, DOÇ. DR. KAMER BETÜL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Strawberry, Organic Growing, Quality, Yield, Principle Component Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma 2011 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuvarlarında ve Menemen Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülmüştür. Çalışmada; Rubygem, Ventana, Diamente, Sweet Charlie, Elsante, Camarosa, Caminoreal, Albion ve Aromas olmak üzere, toplam 9 çeşidin kalite özellikleri değerlendirilmiş ve çeşitlerin bölge ve organik yetiştiricilik koşullarındaki performansları değerlendirilmiştir. Çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre Camarosa ve Sweet Charlie çeşitlerinin Rubygem çeşidine oldukça yakın özelliklere sahip oldukları belirlenmiştir. Bu sebeple; Sweet Charlie, Camarosa ve Rubygem çeşitlerinin organik yetiştiriciliğe en uygun çeşitler oldukları düşünülmektedir. Anahatar Kelimeler: Çilek, Organik Yetiştiricilik, Kalite, Verim, Kümelenme Analizi
Özet (Çeviri)
This study was carried in 2011 at Ege University Agricultural faculty Menemen Research Institute and Horticulture Department. Some strawberry varieties such as Rubygem, Ventana, Diamente, Sweet Charlie, Elsante, Camarosa, Caminoreal, Albion and Aromas were evaluated in terms of yield and quality parameters according to organic growing principles and conditions. Acoording to the obtained results; Rubygem, Sweet Charlie and Camarosa varieties found as linked varieties in terms of the principal component analysis. For this reason; these varieties found as hopeful varieties for organic strawberry growing in Menemen region