Çok katlı erkek giyiminde ısı ve nem transferi konfor özellikleri
Heat and moisture transport properties of multilayer menswear
- Tez No: 390350
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇETİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Erkek giyimi, Isı ve nem konforu, Çok katlı giyim, Cihaz tasarımı, Menswear, Thermal and moisture comfort, Multilayer clothing, Device design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı: çok katlı giyimde insan teni ile giysiler arasındaki, hava katmanını hesaba katarak, çok katlı giyinmedeki durumla benzeşim yapmaya olanak veren, kumaş katmanları ile cihaz yüzeyi arasındaki ısı ve nem transferini ölçebilen, özgün bir ölçüm cihazı tasarlamak ve objektif deneme yöntemi geliştirmektir. Bu bağlamda piyasadan seçilen giysi takımlarının materyallerine ilişkin fiziksel özellikler tespit edilmiştir. Her bir giysi materyali için ısıl konfor parametreleri Alambeta cihazıyla, nem konforuna ilişkin parametreler ise Permetest cihazıyla Ege Üniversitesi Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi laboratuarlarında ölçülmüştür. Ancak bu cihazlarla giysi katmanları arasındaki bolluklar ve buna bağlı hava boşluklarının etkisiyle, konveksiyonla meydana gelen ısı ve nem iletimini gözlemlemek mümkün değildir. Bu nedenle, bu tezin özgün tarafı olarak, insan vücudu ve giysiler arasındaki ısı ve nem iletimini, giysiler arasındaki bolluğu da dikkate alarak ve benzeşim kurarak gözlemlemek için yeni bir ölçüm cihazı tasarlanmıştır. Tasarlanan cihazda farklı deneme yöntemleri uygulanarak rasyonalizasyon yapılmıştır. Son olarak yeni bir deneme yöntemi geliştirilmiş ve farklı giyim kombinasyonlarında, sistemde sürekli rejim şartlarında, mikroklima ile giysi katmanları arasındaki ısı ve nem farkları gözlemlenebilmiştir. Tasarlanan cihazla giysileri oluşturan kumaşlar kullanılarak, tek ve iki katmanlı kumaş denemeleri yapılmış ve elde edilen bulgularla, Alambeta, Hot Plate ve Permetest cihaz bulguları analitik olarak karşılaştırılmıştır. Bazı bulgular arasında düşük bazıları arasında ise yüksek bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Giysi takımları ısıl mankenle test edilmiştir ve aralarında çok az öneme sahip küçük ısıl direnç farkları gözlenmiştir. Oysaki test edilen giysi kumaşları arasında belirgin ısıl direnç farkları ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to develop objective measurement method and design a unique measurement device, which simulates the relation between human body and multilayer menswear by taking into consideration air gap between cloth layers, and which is able to make measurement of heat and moisture transport between fabric layers and device skin. For this study the menswear sets were chosen from the market and structural properties of dress materials were determined. The heat transfer comfort properties of every dress materials were measured by Alambeta device and moisture comfort properties were measured by Permatest device in E.Ü. Textile and Apparel Research Application Center. However with those devices it is impossible to observe the heat transport, which is done by convection and moisture transport when it occurs by effect of air and wideness between wear layers. That's why to observe by simulation, heat and moisture transport between human body and apparel by taking into consideration wideness between cloth layers, as original side of this thesis was designed a measurement device. The device was developed by applying different experimental methods. Finally was developed a new experimental method and in continuous regime conditions was observed heat and moisture differences between microclimate and cloth layers. Designed device had been used to make experimental measurements of single and double layer fabric specimes that are taken from the menswear and the findings were compared analytically with the findings from Alambeta, Hot Plate and Permetest devices. Some of the findings were found highly correlated while some others were low correlated. Clothing suits were tested by thermal mannequin and there was observed small differences of little importance in clothing thermal resistance. However between thermal resistance off different types of tested fabrics was found significant differencies.