Van şartlarında kışlık arpada (Hordeum vulgare L.) farklı toprak işleme tekniklerinin toprağın bazı fiziksel özellikleri ve bitki gelişimi üzerine etkileri
The effects of different soil cultivation systems on some soil physical properties and winter barley (Hordeum vulgare L.) development in van conditions
- Tez No: 390607
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HAKKI YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Chisel, No Tillage Sowing, Root Length Density, Reduced Tillage, Penetration Resistance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, Van ilinde geleneksel, koruyucu ve toprak işlemesiz ekim sistemleri kışlık arpada (TARM- 92) 2010-2011 ve 2012-2013 üretim sezonlarında denenmiştir. Tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülen çalışmada, çizel ile işlenen ve işlenmeyen parsellerin her birinde dört farklı toprak işleme veya doğrudan ekim sistemi uygulanmıştır. Toprak işleme sistemleri; geleneksel (kulaklı pulluk), koruyucu (çentikli diskaro veya rotovatör) ve toprak işlemesiz olarak seçilmiştir. Araştırmada; ekim öncesi, sapa kalkma ve başaklanma dönemlerinde 0-20 cm ve 20-40 cm derinlikte ağırlık esasına göre % nem içeriği, 10-20-30 ve 40 cm'de penetrasyon direnci ölçümleri, hasat sonrası 0-20 cm'de kök uzunluğu yoğunluğu ölçümleri yapılmıştır. Gelişim döneminde ise bazı fenolojik ölçüm ve gözlemler (başaklanma süresi, bitki boyu, başak uzunluğu, bin tane ağırlığı, biyolojik verim, ane verimi ve hasat indeksi) yapılmıştır. Araştırma sonunda, çizel kullanımının toprak penetrasyon direnci ve toprak nem içeriği ve kök uzunluğu yoğunluğu, dolayısıyla da verim değerleri üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Geleneksel yöntemlerin genel verim değerleri bakımından iyi sonuçlar vermekle birlikte, koruyucu (çizel+ diskaro) uygulamasının dikkate değer ve toprak nem tutumu bakımından göreceli olarak iyi sonuçları olduğu bulunmuştur. Çizel + çentikli diskaro uygulamasının istatistiksel olarak genellikle pullukla aynı veya bir sonraki grupta yer aldığı, koruyucu (rotovatör) ve toprak işlemesiz yöntemlerin ise 3. ve 4. sırada yer aldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of conventional, reduced and no-till cultivation systems with chisel-tillage and no chisel-tillage on soil moisture, soil penetration and Root Length Density in barley over two years in Sandy-Clay-Loam soil texture in Van province. The experiment was utilized a split-split-plot experimental design, a randomized block with three replications. Chisel-tillage and no chisel-tillage were applied to the main plots. Four different cultivation systems (conventional, reduced-I, reduced-II and no-till) were sub-plots. In the study, water soil content (WSC) and soil penetration resistance (PR) were measured in the pre-sowing, the stem elongation, and the heading periods. While WSC was measured at 0-20 cm and 20-40 cm soil depths, PR was measured at 10, 20, 30 and 40 cm depth in each period. Root Length Density (RLD) was only taken at 0-20 cm soil depth after harvesting. Days to heading, plant height, spike length, thousand kernel weight, total yield, grain yield, and harvest index were determined during the development and the post-harvest periods of the barley. It was concluded that chisel application increased yield and yield components due to the positive effect on the PR, WSC and the RLD. However conventional tillage system and redused-I system was in the same group for WSC in some components and some development periods.