1993-2013 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi yanık ünitesinde tedavi gören pediatrik olguların retrospektif analizi
Retrospective analysis of pediatric cases-treated in Çukurova University medical faculty burn unit between 1993-2013
- Tez No: 390732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYÜPHAN GENCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik, Yanık, Mortalite, Risk faktörü, Yanık etiyolojisi, Pediatric, Burn, Mortality, Risk factor, Burn etiology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Yanık vücudun karşılaşabileceği ağır travmalardan biri olup pediatrik yaş grubunun hassas fizyolojik dengelerini dramatik olarak etkilemektedir. Yanığın akut dönemde yarattığı komplike klinik seyri tedavi etmek ve sonrasında gelişen morbidite ile başa çıkmak ancak deneyimli kliniklerde başarılabilir. Çalışmamızda 1993-2013 yılları arasında takip edilen 1155 hastayı retrospektif olarak değerlendirerek yıllar içinde demografik dağılımda ve tedavi sonuçlarında görülen değişiklikleri saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 1993-2013 yılları arasında yanık ünitemize takip edilen ve sağlıklı olarak verilerine ulaşılabilen 1155 pediatrik (0-18 yaş) olgunun başvuru yılları, yaş grupları, cinsiyetleri, yanık yüzdeleri ve derecelerini, başvurdukları mevsim ve aylar, ikamet ettikleri yerler, ilk başvuru merkezleri, kliniğimize ilk başvuru günleri, uygulanan tedavi şekilleri, tedavi sonuçlarına ve eksitus olan hastaların mortalite nedenleri değerlendirilmiş ve sonuçlar SPSS 17. 0 paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada tedavi sonucunu etkileyen risk faktörlerinin belirlenmesinde Lojistik Regresyon analizi kullanılmış olup, tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0. 05 olarak alınmıştır. Bulgular: Hastaların ortalama yanık yüzdesi 21 ve ortalama yaşı 6. 2'dir. En sık görülen yanık tipi haşlanma tipi yanık olduğu saptanmıştır. En sık mortalite alev yanıklarına bağlı görülmektedir. Mortalite oranımız % 20. 3 olarak bulunmuş olup yıllar içinde azalma göstermektedir. En sık sebep sepsis iken, akut böbrek yetmezliği ve gastrointestinal kanamalara bağlı ölüm yıllar içinde azalmıştır. Sonuç: Tüm bulgular irdelendiğinde; yaş, yanık yüzdesi ve yanık derecesinin mortaliteyi etkileyen bağımsız risk faktörleri olduğu bulunmuştur. Yanık yüzdesi mortalite ihtimalini 1.2 kat, yanık derecesi ise 10.1 kat arttırmaktadır. Yanıklar özellikli planlama gerektiren sağlık problemleri kapsamında olup çocuklarda takip ve tedavi süreci çok daha karmaşık seyretmektedir. Tedavide multidisipliner ekibinin görev aldığı özelleşmiş ünite ve merkezler olmadan bu sorunun aşılması mümkün değildir. Bu konuda halkı bilinçlendirmek ve asgari önlemlerle bu travmanın önüne geçmeye çalışmak ise atılması gereken en önemli adımdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Burn is one of the most traumatic injuries of human being and pediatric patients are effected dramatically according to their delicate physiologic properties. Management of complicated and unique problems of acute period and morbidities of late period can be aciheved in experienced centers. In this study we analysed 1155 pediatric (0-18 years old) patient hospitalized in our burn unit between 1993-2013 retrospectively aimed to find the changes in demographic distributions and treatment outcomes. Material and Methods: We evaluated 1155 pediatric (0-18) patient followed up up between 1993-2013 in our clinic, which data were correctly available, according to years, ages, gender, cause and extent of burn, burn degree, months, seasons, the place of residence, the first referraled health center, interval from injury to arrival at our burn center, treatment modality, treatment outcomes and mortality reasons. We analysed the results using the SPSS 17. 0 programme. Logistic Regression analysis is used to find out the risk factors of mortality and statistical significance value was presumed as 0. 05. Results: The mean total body surface area burned was %21 and the mean age was 6.2. The most common etiology was scald burn. The most common etiology of mortalities were flame burns. Mortality rate was % 20.3 and statistically significant decrease noticed during the years. The most common mortality reason was sepsis. Deaths because of the acute renal failure and the gastrointestinal hemorrhage were also decreased. Conclusion: According to results age, extend of burn and degree of burn are found to be the indipendent risk factor of mortality. The increase of the burned surface area was increasing the mortality risk 1.2 times while the increase of degree was effecting 10.1 times. Burn injury is one of the public health care problems which needs spesific programming, especially in children. This problem can not be solved without specialized centers and multidisiplinay approach. Public education and precautions must be the first and most important step of burn management.