Beden eğitimi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenliğinden beden eğitimi öğretmenliğine geçiş yapan öğretmenlerin yeterlik algılarının incelenmesi
The research of efficacy perceptions of physical education teachers and of teachers who transferred to physical education teaching from primary school teaching
- Tez No: 390775
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Sınıf Öğretmeni, Yeterlik, Öğretmen Yeterliği, Alan Değişikliği, Physical Education Teacher, Primary School Teacher, Efficacy, Teacher's Efficacy, Field Substitution
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, beden eğitimi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenliğinden beden eğitimi öğretmenliğine geçiş yapan öğretmenlerin yeterlik algılarının incelenmesidir. Beden eğitimi öğretmenleri ve sınıf öğretmenliğinden beden eğitimi öğretmenliğine geçiş yapan öğretmenlerin yeterlik algıları cinsiyet, meslekteki hizmet süresi, çalışılan okul türü (ortaokul-lise), okulun bulunduğu yerleşim yeri, okulun beden eğitimi dersi alt yapısı ve aktif olarak uğraşılan spor dalı değişkenleri açısından incelenmiştir. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmaya 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Kayseri ilinde görev yapmakta olan ve 46'sı sınıf öğretmenliğinden beden eğitimi öğretmenliğine geçiş yapmış olan toplam 268 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Araştırmanın verileri Ünlü ve ark. (13) tarafından 2008 yılında geliştirilen“Beden Eğitimi Öğretmenleri Yeterlik Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma istatistiklerinin sonucunda“Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, Serbestlik Derecesi ve Anlamlılık”verileri elde edilmiştir. Verilerin analizinde“Tek Yönlü Varyans Analizi ve t. Testi”tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucuna göre beden eğitimi öğretmenlerinin genelinin yeterlik algıları“çok yeterli”olarak bulunmuşken; sınıf öğretmenliğinden beden eğitimi öğretmenliğine geçiş yapan öğretmenlerin yeterlik algıları, asıl alanı beden eğitimi olan öğretmenlere göre düşük seviyede çıkmıştır. Ayrıca beden eğitimi öğretmenlerinin genelinin yeterlik algıları ile cinsiyet, meslekteki hizmet süresi, okulun bulunduğu yerleşim yeri, okulun beden eğitimi dersi alt yapısı ve aktif olarak uğraşılan spor dalı arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmışken; çalışılan okul türü ile anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the efficacy perceptions of physical education teachers and teachers who transferred to physical education teaching from primary school teaching. The efficacy perceptions of physical education teachers and teachers who transferred to physical education teaching from primary school teaching have been examined in terms of gender, in-service training status, type of school (secondary-high school), the location of the school, the school's physical education class infrastructure and the actively involved sports branch variances. A total of 268 physical education teachers who work in the province of Kayseri participated in the screening model survey conducted in 2013-2014 academic year, 46 of them had transferred to physical education teaching from primary school teaching. The data of the survey has been gathered by means of“Efficacy Scale of Physical Education Teachers”which was developed by Ünlü et al in 2008. As a result of research statistics“Arithmetic Mean, Standard Deviation, Degree of Freedom and Level of Significance”data have been obtained. The techniques“One-way ANOVA and T-test”have been utilized in the analysis of the data. According to the research result, while the efficacy perceptions of most of the physical education teachers are“good enough”; the efficacy perceptions of the primary school teachers who transferred to physical education teaching are lower than those physical education teachers whose primary branches are physical education. In addition, while there has been a significant correlation between most of the physical education teachers' efficacy perception and gender, in-service training status, the location of the school, the school's physical education class infrastructure and actively involved sports branch; no correlation has occurred in terms of school types.