Türkiye süper Lig ve 1. liginde yer alan gençlik geliştirme takımlarındaki futbolcuların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
Examining nutrition habits of soccer players who play in the turkish super league and 1st leauge
- Tez No: 390788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİ SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Futbol, Beslenme Alışkanlığı, Sport, Soccer, Nutrition Habits
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, 2013-2014 futbol sezonunda Türkiye süper lig ve 1. ligde yer alan gençlik geliştirme takımlarındaki futbolcuların beslenme alışkanlıklarını incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya Kayseri, Kütahya, Samsun ve Sivas illerinden toplam 377 futbolcu gönüllü olarak katıldı. Çalışmaya katılan gönüllülerin beslenme alışkanlıklarını belirlemek için 51 sorudan oluşan anket formu kullanıldı. Veriler SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Çalışmanın sonucuna göre, futbolculardan en fazla katılımın Sivasspor takımından olduğu görüldü. 13-19 yaş aralığında ki sporcuların çoğunluğunun % 62,3 ile ortaokul seviyesinde oldukları ve çekirdek aile tipine sahip oldukları tespit edildi. Futbolcuların spor yaşlarının en fazla %29,7 ile 3-4 yıl olduğu, haftada 3 gün antrenman yaptıkları, uykularına dikkat ettikleri, günde ortalama 1-2 saat yürüdükleri ve günde ortalama 1-2 saat TV izledikleri tespit edildi. Sporcuların çoğunluğunun sigara ve alkol kullanmadıkları, günde 3 öğün yemek yedikleri, ara öğün tüketimlerinin ikindi vakti olduğu tespit edildi. Ayrıca ara öğün tüketim tercihlerinin meyve olduğu ve çoğunluğunun protein tozu, vitamin-mineral kullanmadıkları tespit edildi. Futbolcuların antrenman veya maç öncesi son ana öğünü 2 saat önce tercih ettikleri, maça 1 saat kala ve maç sırası veya devre arasında tüketim tercihlerinin su ve maden suyu olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, futbolcuların ve onları yetiştiren ve çalıştıran aile ve antrenörlerin sporcu beslenmesi konusunda çok daha fazla bilgi sahibi olması gerektiği düşüncesindeyiz. Araştırmalarda görülen en büyük eksiklik beslenme alışkanlıklarının bilinçli bir şekilde oluşturulmadığıdır. Konuyla ilgili kişilerin eğitimi arttırılmalı ve sporcular eğitimlerle desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine nutrition habits of soccer players who play in the turkish süper league and 1st leauge. In this study, 377 soccer volunteers playing in Kayseri, Kütahya, Samsun, and Sivas participated in the study. A survey consisting of 51 items has been used to determine their nutrition habits. The retrieved data have been analyzed using SPSS. Descriptive statistics have been used to evaluate the data.According to the result of this study, the majority of the players participating in the research is from Sivasspor team. The majority of sportsmen whose ages range from 13 to 19 graduates of socondary schools with a ratio of % 62,3 and that they have core family types. The majority of football players whose sport ages are between % 29.7 is belong to ones that have played soccer for 3-4 years. It is determined that they have three days in a week, they pay attention to their sleep pattern, they walk about 1-2 hours in a day and they watch the tv approximately 1-2 hours daily. It is determined that most of athletes do not smoke and do not use alcohol. They eat three meals in a day. They also generally prefer fruit in their snack meal consumption and do not use protein powder and vitamin- mineral. They generally eat snack in the afternoon. It was found that football players preferred last main meal 2 hours before match or training of football players and they preferred water and mineral water an hour before the match, during the match or break. As a result, the study reveals that soccer players and their coaches should have much more knowledge about player nutrition. It is also found out that nutrition habits are not acquired consciously. These people should be educated and players should be supported with instruction regarding nutrition.