Etodolak türevi SGK 205 ve SGK 216 bileşiklerinin K562 kronik myeloid lösemi hücre hatlarında apoptotik etkisinin incelenmesi
Detection of apoptotic effect of SGK 205 and SGK 216 compounds that are etodolac derivatives on K562 chronic myeloid leukemia cell line
  1. Tez No: 390880
  2. Yazar: SERA AVERBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR MEGA TİBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, K562, Etodolak, MTT, TUNEL, Apoptosis, K562, Etodolac, MTT, TUNEL
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç Bu çalışmada, K562 insan kronik myeloid lösemi hücre hatlarında etodolak türevi SGK 205 ve SGK 216 bileşiklerinin farklı konsantrasyonlarının apoptoz üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem SGK 205 ve SGK 216 bileşiklerinin K562 hücreleri ile 24 ve 48 saat etkileşimi sonrası hücre canlılığı ve apoptotik etkilerini belirlemek amacıyla MTT ve TUNEL testleri uygulandı. MTT testi için 0, 10, 25, 50, 75, 100 µM ve %0,1 DMSO konsantrasyonlarında, TUNEL testi için ise 0, 5, 10, 15, 25 ve 40 µM'lık konsantrasyonlarda çalışıldı. Bulgular MTT testi verilerine göre; SGK 205 için 24. ve 48. saatlerin sonunda IC50 değerini sırasıyla 21,3 ve 17,7 µM, SGK 216 için ise 28 ve 14,9 µM olarak gözlendi. Buna göre elde ettiğimiz sonuçlar hem SGK 205, hem de SGK 216 için düzgün bir doz-yanıt eğrisi ortaya koymuştur. TUNEL testi verilerine göre; apoptozun gözlendiği optimum aralıklar, SGK 205 bileşiğinin 24. ve 48. saatleri için sırasıyla 10-25 µM ve 5-15 µM, SGK 216 için ise 5-25 µM aralığındadır. Sonuç SGK 205 ve SGK 216, kronik myeloid lösemi tedavisi için birer aday bileşik olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim In this study, it was aimed to determine the apoptotic effects of different concentrations of etodolac derivatives SGK 205 and SGK 216 compounds on K562 human chronic myeloid leukemia cell lines. Materials and Methods MTT and TUNEL assays were applied for the determination of apoptotic effects and cell viability interaction of SGK 205 and SGK 216 compounds on K562 cells at the end of 24th and 48th hours. For MTT assay; 0, 10, 25, 50, 75, 100 µM and for TUNEL assay; 0, 5, 10, 15, 25 and 40 µM concentrations of %0,1 DMSO were used. Results According to MTT assay data; we observed that IC50 values are 21,3 and 17,7 µM for SGK 205 and for SGK 216 28 and 14,9 µM at the end of 24th and 48th hours respectively. According to these results we obtained a regular dose-response curve for both etodolac compounds. Using the TUNEL assay data; the optimum ranges of apoptosis were obtained as 10-25 µM and 5-15µM for SGK 205 and 5-25 µM for SGK 216 at 24th and 48th hours respectively. Conclusion SGK 205 and SGK 216 can be a candidate compound for chronic myeloid leukemia treatment.