Etodolak ve Tenoksikam'ın karaciğer fonksiyonu üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of etodolac and tenoksicam on liver functions
  1. Tez No: 116035
  2. Yazar: BAHAR ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: NSAİİ, Tenoksikam, Etodolak, Siklooksijenaz, ALT, ALP, AST, LDH, Albumin, Bilürübin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET ETOPOLAK VE TENOKSİKAM'IN KARACİĞER FONKSİYONU ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Eczacı Bahar Ateş Bu çalışmada; romatizmal hastalıkların palyatif tedavisinde kullanılan nonsteroid antiinflatnatuvar ilaç (NSAİİ) olan etodolak ve tenoksikamın karaciğer fonksiyonu üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Tenoksikam oksikam grubu bir NSAİİ'tır. Güçlü bir siklooksijenaz (COX) enzimi inhibitörüdür. Antiinflarnatuvar ve analjezik etkilidir. Vücuttan en yavaş elimine edilen ve en uzun etki süreli analjeziklerden biridir. Tenoksikamın ortalama eliminasyon yan ömrü 72 saattir. Etodolak indol asetik asit türevi bir NSAİİ'tır. Siklooksijenazı inhibe eden, lipooksijenazı ise etkilemeyen antiinflamatuvar, analjezik ve antipiretik özellikler gösteren bir ilaçtır. Ortalama yarı ömrü 6-7 saattir. Fizik Tedavi Polüclinik'ine (Diyarbakır Devlet Hastanesi) osteoartrit ve romatoid artrit rahatsızlıkları nedeniyle başvuran otuz hasta araştırmaya alındı. Hastaların tamamından venöz kan örnekleri alındı, kan örneklerinde Alanin transaminaz (ALT), AUcalen fosfetaz (ALP), Aspartat transaminaz (AST), Total protein (TP), Laktat dehidrogenaz (LDH), Albumin, Bilürübin düzeylerine bakıldı. Hastalar rastgele iki gruba aynkh (15'şer hasta). Birinci gruptaki hastalara bir ay süreyle günde bir defe 20 mg tenoksikam verildi İkinci gruptaki hastalara bir ay süreyle günde iki defe 400 mg etodolak verildi. Bir aylık ilaç kullanımından sonra birinci ve ikinci gruptaki hastaların tümünden tekrar venöz kan örnekleri alındı. Kan örneklerinde ALT, ALP, AST, TP, LDH, Albumin, Bilürübin düzeylerine bakıldı. Tenoksikam kullanan hasta grubu (birinci grup) ile etodolak (ikinci grup ) kullanan hasta grubu arasındaki farkın belirlenmesinde Mann- Whitney U testi kullanıldı. Tedavi öncesi ve sonrası verilerin karşılaştırılmasında eşleştirilmiş Wilcoxon testi kullanıldı. Tüm değişkenler açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY COMPARISON OF EFFECTS OF ETODOLAC AND TENOKSİCAM ON LIVER FÜNCTİONS Pharmacist Bahar Ates This study was aimed at making an analogy of effects on liver functions of etodolac and tenoxicam, which is a non-steroid anti-inflammatory drug (NSAİD) used for temporary treatment of rheumatic disorders. Tenoxicam is a NSAID included in oxicam group. It is a strong cyclo-oxygenase (COX) enyzme inhibitor. It has anti-inflammatory and analgesic effects. It is one of the analgesics which is eliminated slower than other analgesics and has a long-term effect. The average plasma half-life of tenoxicam is approximately 72 hours. Etodolac is a NSAID, which is a derivative of indole acetic acid. It is a drug which inhibits cyclo-oxyegenase, but does not affect lipo-oxyegenase. It has analgesic and anti pyretic characteristics. Its average half-life is 6 to 7 hours. Thirty patients, who had applied to the physical treatmen polyclinic for osteoarthrosis and rheumatid arthrosis illnesses. Venose blood samples were taken from all the patients to establish Alanine transaminase (ALT), Alkaline phosphatase (ALP), Aspartate transaminase (AST), Total protein (TP), Lactate dehidrogenase (LDH), Albumin and Bilirubin levels. The patients were randomly divided into two groups (15 patients in each group). 20 mg of tenoxicam were daily administered to the patients in the first group for a period of one month while the patients in the second group received 400 mg of etodolac twice a day for one month. After administration of these drugs for one month, venose blood samples were taken from all the patients in the first and second category to determine ALT, ALP, AST, TP, LDH, albumin and bilirubin levels. Mann- Whitney U test was used to determine the difference between the patient group (group 1) which used tenoxicam and the other group (group 2) which used etodolac. Matched Wflcoxon test was employed to compare the data gathered before and after the treatment. It was seen that there was no noteworthy difference between the two groups in terms of the variables. Key Words : NSAID's, Tenoxicam, Etodolac, Cyclo-oxygenase, ALT, ALP, AST, TP, LDH, Albumin, Bilurubin