Psöriyazis hastalarında onikomikoz sıklığı ve etken patojenlerin saptanması
The prevalence of onychomycosis in patients with psoriasis and detection of causative pathogens
  1. Tez No: 390940
  2. Yazar: CELAL GIYNAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: psöriyazis, tırnak, onikomikoz, psoriasis, nail, onychomycosis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dz. Tbp. Yzb. Celal GIYNAŞ, "Psöriyazis hastalarında onikomikoz sıklığı ve etken patojenlerin saptanması'', Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara 2014. Psöriyazis popülasyonda %1-3 sıklıkta görülen kronik seyirli inflamatuar bir dermatozdur. Psöriyazis hastalarında tırnaklar %10-55 oranında, psöriyatik artritli hastalarda ise %75-86 oranında etkilenmektedir. Onikomikoz ise tırnakların dermatofitler, mayalar ve küf mantarlarıyla oluşan fungal enfeksiyonu için kullanılan bir terimdir ve tüm tırnak bozukluklarının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Psöriyazis hastalarında tırnakların görünümü onikomikoz ile sıklıkla karışır ve tırnak psöriyazisi olan hastalarda onikomikoz olasılığını dışlamak için çoğunlukla mikolojik incelemelere ihtiyaç duyulur. Öte yandan psöriyatik tırnakta mikotik enfeksiyonların gelişimi psöriyazis hastaları açısından önem taşıyan bir başka noktadır. Bu çalışmada psöriyazis hastalarında onikomikoz sıklığı ve etken patojenler araştırılmıştır. Çalışmaya 110 psöriyazis hastası alındı. Klinik görünüm olarak onikomikoz ile uyumlu tırnak bulguları olan 49 hastadan tırnak kazıntı örneği alındı. Bunlardan 9'unda (%8,2) direkt mikroskopik inceleme pozitif saptandı. Sekizinde (%7,3) ise kültür sonuçları pozitif saptandı. Onikoliz psöriyatik tırnak bozuklukları içinde en sık saptanan tırnak bozukluğuydu. Onikolizi sıklık sırasına göre subungual hiperkeratoz, pitting, splinter hemoraji ve yağ lekesi takip etmekteydi. Çalışmamızdaki sonuçlara göre, literatürdeki verilerin aksine psöriyatik hastalarda onikomikoz sıklığının artış göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Md. Capt. Celal GIYNAŞ,“The prevalence of onychomycosis in patients with psoriasis and detection of causative pathogens ”, Gulhane Military Medical Academy, Medical School Department of Dermatology, Dissertation-Specialization in Medicine, Ankara, 2014. Psoriasis is a chronic inflammatory dermatosis that affects 1-3% of the general population. Nail involvement is 10-55% among all psoriatic patients, and 75-86% among patients with psoriatic artritis. Onychomycosis is the fungal infection of the nails caused by dermatophytes, yeasts and molds and constitutes about half of all nail abnormalities. The apperance of the nails in patients with psoriasis is often confused with onychomycosis and in order to exclude onychomycosis, mycological investigations are generally indicated. Furthermore, onset of mycotic infections within the psoriatic nail is another concern for psoriasis patients. In this study, the prevalance of onychomycosis in patients with psoriasis and causative pathogens were investigated. One hundred and ten patients with psoriasis were included in the study. Nail scrapings were taken from 49 patients who had clinical findings related to onychomycosis. Direct microscopic examination was positive in 9 (8.2%) of these patients. Culture results were positive in 8 (7.3%) patients. Onycholysis was the most frequent finding among psoriatic onychopathies. The other nail changes detected were subungual hyperkeratosis, pitting, splinter haemorrhages and oil spots respectively. According to the outcomes of our study, prevalance of onychomycosis in psoriatic patients is not increased, contrary to the reported data in the literature.