Gebelerde kronik yorgunluk sendromu belirti ve bulgularının görülme sıklığının araştırılması
Evaluation of the frequency of symptoms and signs related with chronic fatigue syndrome in pregnant women
  1. Tez No: 390972
  2. Yazar: MEHMET GÖLCÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: KYS, gebelik, CDC, CFS, Pregnancy, CDC
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kronik yorgunluk sendromu (KYS) yatak istirahati ile düzelmeyen ve en az altı aydan beri mevcut olan derin yorgunluk ile birlikte, hafıza ve konsantrasyon problemleri, hassas lenf nodları, miyalji, artralji, başağrısı, uyku bozukluğu ve tekrarlayan boğaz ağrısı gibi bulgulardan en az dört tanesinin bulunmasıyla karakterize bir hastalıktır. Gebelik süreci ise çeşitli hormonal, metabolik ve anatomik değişiklikler paralelinde pek çok yakınmanın görülebileceği fizyolojik bir süreçtir. Bu çalışma herhangi bir kronik hastalığı olmayan 224 gebe ile gerçekleştirildi. Gebelere sosyodemografik özellikleri ve gebelik bilgileri ile KYS belirti ve bulgularını içeren anket formu uygulandı. Sonuçlar Hastalık Koruma ve Kontrol merkezi (CDC) ve Bruce M.Carruthers ve arkadaşlarının yayınladığı Tanı ve Tedavi kılavuzunda yer alan KYS tanı kriterleri ışığında değerlendirildi. CDC'ye göre 24 (%10.7) gebede,Tanı ve Tedavi Kılavuzuna göre ise 8 gebe (%3.5) KYS olarak değerlendirildi. Gebelerde en sık görülen yakınmalar ise %75 (n=168) ile egzersiz sonrası yorgunluk, %58.9 (n=132) ile aşırı uyuma veya az uyuma ve %53.6 (n=120) ile ışık, ses ve kokulara karşı hassasiyet idi. KYS ile gebelik arasında pek çok belirti ve bulgunun ortak olarak bulunması gebe takibi yapan aile hekimlerinin gebelere ait her yakınmayı dikkatli bir şekilde değerlendirmesini gerektirmektedir. Gebelik sürecinde ve fizyolojik olarak değerlendirilebilen bazı yakınmalar, aslındagebelik süreci ile tetiklenmiş bazı patolojilere işaret ediyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Chronic fatigue syndrome (CFS) is characterized with pathological fatigue and four of the following symptoms; post-exertional malaise, memory and concentration disorders, tender lymph nodes, myalgia, arthralgia, headache, sleep disorders and recurrent sore throat. Pregnancy is a physiological period that causes many different complaints due to the changes in both hormones and in anatomical structure. This study is performed with 224 pregnant women without any underlying chronic conditions. Data was collected from a guestionnaire form including sociodemographic and obstetric data and questions about CFS. Results were evaluated considering diagnostic criteria of Centers for Disease Control and Prevention (CDC) and Bruce M.Carruthers et al. Twenty four women (10.7%) were considered as CFS according to CDC form and 8 (3.5%) pregnant were considered as CFS according to Bruce M.Carruthers criteria. In all pregnants, the most common symptoms were post-exertional malaise with 75% (n=168), hypersomnia or hyposomnia with 58.9% (n=132) and hypersensitivity to noise, light and odours. Many symptoms and signs associated with CFS may be seen in pregnant women in different rates and severity. Family physicians should evaluate every symptoms carefully in pregnant women.