Oral antidiyabetik veya bazal insülin tedavisi alan diyabetik kalp yetmezlikli hastalarda serum angiostatin düzeyi ve klinik önemi
Serum angiostatin levels in diabetic patients with heart failure taking oral antidiabetic therapy or basal insulin and its clinical significance
- Tez No: 391068
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Kardiyoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik kalp yetmezliği, anjiyogenez, angiostatin, HbA1c, diabetic heart failure, angiogenesis, angiostatin, HbA1c
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Diyabetes mellitus tüm dünyada, sıklığı giderek artan, mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonları ile sekel bırakma ve ölüm oranı yüksek olan, metabolik bir hastalıktır. Diyabetin komplikasyonlarına damar yapısındaki dengenin bozulmasının, özellikle de anjiyogenezdeki bozulmanın neden olduğu bilinmektedir. Diyabetin sık görülen komplikasyonlarından olan retinopati ve nefropati etyopatogenezinde ve tedavilerinde özellikle doğal anjiyogenez inhibitörü olan angiostatinin bulunması ile birçok başarılı klinik çalışmalar yapılmıştır. Fakat diyabetin en ölümcül komplikasyonu olan diyabetik kalp yetmezliğinde angiostatinin kan düzeyinde değişiklik olup olmadığına yönelik çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada oral diyabetik veya insülin tedavisi alan diyabetik kalp yetmezlikli hastalarda angiostatin düzeyi ve klinik önemi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya alınma kriterlerine uygun, klinik olarak diyabetes mellitus ve kalp yetmezliği tanısı olan 31 hasta vaka grubu, yine kalp yetmezliği tanısı almış ama diyabetes mellitus tanısı eşlik etmeyen 30 hasta kontrol grubu olarak dahil edildi. Dolaşımdaki angiostatin düzeyi serum örneklerinde çalışıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 61 kişi alındı. Vaka grubunda 56-88 (73.06 ± 8.7) yaş arası 16?sı (%51.6) kadın, 15?i (%48.4) erkek toplam 31 hasta, kontrol grubunda 57-85 (74.23 ± 8.27) yaş arası 15?i (%50) kadın, 15?i (%50) erkek toplam 30 hasta vardı. Angiostatin ortalaması vaka grubunda 133.25±78.46 pg/ml iken, kontrol grubunda 121.7±71.81 pg/ml olarak tespit edildi. Angiostatin düzeyi ortalaması açısından diyabetik kalp yetmezliği olan vaka grubu ile diyabeti olmayan kalp yetmezlikli kontrol grubu arasında anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.55). Angiostatin düzeyi ortalaması ile serum açlık kan şekeri düzeyi arasında negatif yönde bir korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamızda diyabetik kalp yetmezlikli hastalar, diyabetik olmayan kalp yetmezlikli hastalarla kıyaslandığında angiostatin düzeyi farklı bulunmadı. Ayrıca angiostatin düzeyinin HbA1c düzeyinden etkilenmediği gözlendi. Açlık kan şekeri düzeyi ile angiostatin düzeyi arasında negatif bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Diabetes mellitus is a metabolic disorder with an increasing incidence all over the world leading to high sequelae and high mortality rates behind other microvascular and macrovascular complications. The deterioration in angiogenesis in particular is known to cause deterioration of vascular complications of diabetes. After the discovery of a natural angiogenesis inhibitor, angiostatin in the ethiopathogenesis of retinopathy and nephropathy, which are frequent complications of diabetes, several successful clinical trials have been made. However, the most lethal complication of diabetes, diabetic heart failure, lacks any trial about effectiveness of angiostatin. In this study, the levels and the clinical significance of angiostatin were investigated in oral antidiabetic or İnsülin-treated diabetic patients with heart failure. Materials and Methods: The patient group consisted of 31 patients with a diagnosis of diabetes mellitus and heart failure and the control group included 30 patients with heart failure without diabetes mellitus. Serum levels of angiostatin were studied. Results: A total of 61 subjects were enrolled in the study. The patient group consisted of 31 patients; between the age of 56-88 (73.06 ± 8.7) years, of which 16 (51.6%) were female and 15 (48.4%) were male. The control group included 30 patients; 15 (% 50) women and 15 (50%) of were male, between the ages of 57 to 85 (74.23 ± 8.27). In the case group, the average angiostatin levels were 133.25 ± 78.46 and in the control group it was found to be 121.7 ± 71.81. The average angiostatin levels were similar in diabetic and non-diabetic heart failure groups (p=0.55). The average serum angiostatin levels showed a significant negative correlation with the level of fasting blood glucose. Conclusion: In our study, diabetic patients with heart failure, when compared with non-diabetic patients with heart failure, showed no significant difference in the levels of angiostatin. Levels of angiostatin are not affected by the level of HbA1c. Fasting blood glucose level has a negative correlation with the level of angiostatin. In order to be used in determining the prognosis in diabetic patients with heart failure, further studies are needed on angiostatin levels.