Sepsiste nükleer faktör kappa B ve TNF-alfa gen varyantlarının ve TNF-alfa serum düzeyinin incelenmesi
The investigation of tnf-alpha and nuclear factor-kappa B gene variants and of TNF-alpha serum levels in sepsis
  1. Tez No: 391107
  2. Yazar: LEYLA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ARZU ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyokimya, Moleküler Tıp, Allergy and Immunology, Biochemistry, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, inflamasyon, gen polimorfizmi, NFkB1 -94 ins/del ATTG, TNFα (-308 G/A)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sepsis, bir çok sistemi tutan, özellikle hemodinamik değişikliklere yol açan, şok, organ fonksiyon bozukluğu ve organ yetmezliğine kadar giden öldürücü bir enfeksiyon hastalığıdır. Yapılan araştırmalarda dokularda oluşan enfeksiyon ve travmatik hasar sonucu vücutta hümoral sistemin aktive olduğu ve çeşitli sitokinlerin salındığı gösterilmiştir. Nükleer Faktör Kappa B (NFkB) genleri tarafından kodlanan NFkB dimerleri, inflamasyonda rol oynayan ve aralarında Tümör nekrosis faktör-alfa (TNF-α)'nın da yer aldıgı bir dizi proteinin transkripsiyonunu düzenleyen bir ailedir. Çalışmamızda NFkB1 -94 ins/del ATTG ve TNF-α (-308 G/A) gen polimorfizmlerinin ve TNF-α serum düzeyinin incelenerek, hem bu polimorfizmlerinin TNF-α düzeylerine olan etkisi hem de sepsiste klinik ve prognostik parametrelerle birlikte ele alınarak olası etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 72 sepsis hastası ve 104 sağlıklı kontrolde NFkB1 -94 ins/del ATTG ve TNF-α (-308 G/A) gen polimorfizmlerini saptamak için PCR-RFLP ve TNF-α serum düzeylerini incelemek için ELISA teknikleri kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda çalışma grupları arasında her iki polimorfizm açısından anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir (p>0,05). Serum TNF- α düzeyleri çalışma grupları arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Sonuç olarak, çalışmamız her iki polimorfizm açısından da sepsis vakalarında ülkemizde yapılan ilk çalışma özelliğini taşımaktadır. Yaptığımız deneysel çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz bulgular her iki polimorfizm ile sepsis riski arasında bir ilişki olmadığını ancak TNFα (-308 G/A) polimorfizmi açısından ise AA genotip ve A allelinin hastalarda artmış TNF-α düzeyleri ile ilişkili olduğunu öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a multisystem disease, typically leading to hemodynamic changes, shock, organ dysfunction and organ failure and can be life threatening. Studies showed that humoral system is activated and various cytokines are released due to infections in tissues and traumatic damage. Nuclear Factor-Kappa B (NFkB) dimers are encoded by NFkB genes and regulate transcription of several crucial proteins of inflammation such as Tumour necrosis factor-alpha (TNF-α). In this study it was aimed to investigate the possible effect of polymorphisms on TNF-α serum levels with clinic and prognostic parameters of sepsis by determining the NFkB1 -94 ins/del ATTG ve TNF-α (-308 G/A) gene polymorphisms and TNF-α. serum levels. Thereby, 72 sepsis patients and 104 healthy controls were included to this study. In order to determine the polymorphisms of NFkB1 -94 ins/del ATTG ve TNF-α (-308 G/A), the PCR-RFLP method was performed and serum TNF-α levels were measured by Elisa technique.